Klopsiki w zalewie octowej

Opublikowano: 29.03.2022 r., 9:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
klopsiki w zalewie octowej
Klopsiki w zalewie octowej
Klopsy w zalewie octowej jako mięsna przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj klopsy.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 20 min
79 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, miska

Przepis na klopsików w zalewie octowej krok po kroku

Mięso rozgnieć widelcem, dodaj jajko i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj i uformuj pulpety. Obsmaż je krótko na oleju rzepakowym.

Wodę (1/2 litra) zagotuj w garnku, wsyp cukier i wlej ocet.

Następnie dodaj przyprawy, a klopsy przełóż do słoików.

Zalej klopsy octową zalewą i odstaw na 24 godziny.

Jak oceniasz przepis na klopsików w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat klopsików w zalewie octowej

Klopsiki w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego.

Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest tak samo pyszna, jak tradycyjne klopsy, poznaj mój przepis na klopsiki w zalewie octowej i przekonaj się, jaki to świetny pomysł.

Drób, z którego przygotowana jest przekąska to delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek.

Dodatkowo możesz dodać wcześniej namoczoną bułkę, klopsy będą jeszcze bardziej delikatne.

Nasze pyszne pulpety z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Zatem, jak zrobić klopsiki w zalewie octowej?

Przejdźmy do naszej octowej zalewy. Wystarczy, że w garnku zagotujesz około 0,5-1 litra wody, dodasz ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowaną zalewę zagotuj, a następnie zalej klopsy przełożone do słoika. Mocno zakręć i odstaw na 24 h. Po tym czasie będą dobre do spożycia.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już wiesz jak robić klopsiki w zalewie octowej, wykorzystaj mój prosty przepis i koniecznie przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Będzie to też dobry pomysł na dodatek do sałatek lub jako przekąska na imprezę. Takie danie z mięsa mielonego na pewno zapewni Ci sytość na długi czas.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w klopsikach w zalewie octowej

Lista alergenów dla klopsików w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klopsików w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Klopsy w zalewie będą idealną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
132.67
79.60
Białko (g)
11.73
7.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
2.46
1.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
1.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
8.13
4.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
1.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.84
3.50
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.03
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.35
47.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
10.86
6.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.91
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.86
6.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.46
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.15
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
47.49
28.50
Potas (mg)
349.95
209.97
Wapń (mg)
11.28
6.77
Fosfor (mg)
127.52
76.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.17
9.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
0.39
Cynk (mg)
1.02
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsików w zalewie octowej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsików w zalewie octowej

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
33.50