Ryby smażone w zalewie octowej

Opublikowano: 29.11.2022 r., 16:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryby smażone w zalewie octowej
Ryby smażone w zalewie octowej
Poznaj przepis na pyszne, domowe ryby w zalewie octowej.
Przygotowanie 30 min
34 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sandacz filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 5 łyżek (50 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier 6 łyżek (60 g)
  • Sól 2 łyżki (20 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ryby smażone w zalewie octowej krok po kroku

Rybę umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.

Obtocz w przyprawach i mące i podsmaż na patelni na złoty kolor z dwóch stron.

Cebulę pokrój w piórka.

Do dużego garnka wlej ok. 5-6 szklanek wody, dodaj ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie.

Dodaj cebulę, zagotuj i gotuj ok. 10 minut na średnim ogniu.

Rybę ułóż w słoikach i zalej zalewą. Szczelnie zamknij.

Jak oceniasz przepis na ryby smażone w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat ryb smażonych w zalewie octowej

Ryby smażone w zalewie octowej z cebulą do słoików, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę. Świetnie sprawdzi się w formie przetworów, można ją wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Można podawać ją również jako rybną przystawkę na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawę na świąteczny, wigilijny stół. Zalewa octowa do ryb ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i szczelnym zamknięciu w słoikach może być przechowywana przez dłuższy czas. Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku za każdym razem, kiedy najdzie Cię ochota. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ryby smażone w zalewie octowej koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. To naprawdę bardzo prost i z pewnością poradzisz sobie z tym, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Przepis na ryby smażone w zalewie octowej nie wymaga ani wyszukanych składników, ani specjalnego sprzętu, nie jest to też pracochłonna, ani czasochłonna potrawa. Możesz wybrać dowolny gatunek ryby, świetnie sprawdzi się na przykład śledź, karp, a także szczupak, czy sandacz. Dzięki wykorzystaniu zalewy octowej mięso jest delikatne i kruche, co więcej niewielkie ości obecne w mięsie ryb stają się dużo miększe. Aby przygotować domowe ryby smażone w zalewie octowej wystarczy, że doprawisz filety rybne, obtoczysz je w mące i usmażysz na patelni na oleju lub maśle. Przygotowanie zalewy octowej jest bardzo proste - wystarczy, że w garnku zagotujesz wodę, ocet, cukier, sól oraz pokrojoną cebulę. Ostatnim etapem jest przełożenie ryb do słoików i zalanie filetów gorącą zalewą octową. Ile octu dodać do zalewy? Można przyjąć, że na około 1,5 litra wody przypada 1 szklanka octu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na ryby smażone w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie.

Alergeny w rybach smażonych w zalewie octowej

Lista alergenów dla ryb smażonych w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ryb smażonych w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Połączenie octu, soli i cebuli u osób z tendecją do refluksu może nasilać te dolegliwości, dlatego w takiej sytuacji najlepiej zacząć od niewielkich ilości.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny ryb smażonych w zalewie octowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryb smażonych w zalewie octowej

Koszt składników
102.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
1000 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
85.71
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
60 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
102.50