Przepis na rybę w zalewie pomidorowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, prostokątne naczynie

Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki.

Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozgrzej część oleju.

Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca.

Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące.

Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby.

Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody.

Na patelnie dodaj ocet, ćwierć szklanki oleju, 5 ziarenek pieprzu, cukier, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę soli.

Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.

Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu.

Następnie rybę odstaw do wystygnięcia i przykryj.

Rybę w zalewie odstaw na dobę do lodówki.

Po tym czasie gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ryba w zalewie pomidorowej podana na białym talerzu.
Ryba w zalewie pomidorowej
Koszt przygotowania dania
49.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Ryba w zalewie pomidorowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Domowa, pyszna ryba w zalewie octowej z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie sprawdzi się również podana na wigilijnym stole. Stanowi ona doskonały zamiennik ryby po grecku. Przepis na rybę w zalewie pomidorowej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filety z dorsza, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ocet spirytusowy, cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu).

Jak zrobić rybę w zalewie pomidorowej? Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej część oleju. Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca. Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące. Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby. Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu. Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody. Na patelnie dodaj pozostałe składniki. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu. Rybę w zalewie po ostudzeniu odstaw na dobę do lodówki.

Dorsz to ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w tej rybie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując smaczna ryba w zalewie pomidorowej świetnie sprawdzi się jako potrawa podana podczas spotkania wigilijnego. Dobra ryba świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Wartości odżywcze ryby w zalewie pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
128.92 kcal
296.51 kcal
Białko
9.27 g
21.31 g

Węglowodany w rybie w zalewie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
8.26 g
19.00 g
Węglowodany przyswajalne
7.76 g
17.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
6.42 g
14.76 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
2.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.55 g
12.76 g
Cholesterol
44.89 mg
103.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rybę w zalewie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
19.41 µg (mcg)
44.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.88 mg
6.63 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.82 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.52 µg (mcg)
37.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.21 mg
2.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.25 µg (mcg)
35.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
35.19 µg (mcg)
80.94 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę w zalewie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
113.05 mg
260.02 mg
Potas
260.84 mg
599.93 mg
Wapń
19.14 mg
44.02 mg
Fosfor
114.68 mg
263.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.50 mg
44.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
1.19 mg
Cynk
0.37 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w zalewie pomidorowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w zalewie pomidorowej

Lista alergenów dla ryby w zalewie pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ryby w zalewie pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
125 ml
do smażenia i zalewy
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cebula
600 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Keczup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 płaskie łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na rybę w zalewie pomidorowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób