Pomidory w zalewie

Opublikowano: 22.06.2022 r., 21:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidory w zalewie ustawione na czarnym blacie
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to pyszne i szybkie przetwory, które możesz wykonać, nawet jeśli zaczynasz przygodę z domowymi przetworami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
386 kcal
Kcal w porcji
1390 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pomidor (1000 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sól (20 g)
  • Cukier (20 g)
  • Ocet spirytusowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, liść laurowy, pieprz kolorowy ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, słoiki, ściereczka

Przepis na pomidory w zalewie krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż ją na sitku i przelej wrzątkiem.

Pomidory umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki.

W każdym słoiku na dnie ułóż część cebuli. Na cebuli ułóż pomidory.

Na pomidorach ułóż pozostałą cebulę.

Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu kolorowego i włóż po jednym liściu laurowym.

W garnku zagotuj litr wody z solą, cukrem i octem.

Gorącą zalewę wlej do słoików. I szybko zakręć słoiki.

W dużym garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj całość przez 10 minut od zagotowania.

Jak oceniasz przepis na pomidory w zalewie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat pomidorów w zalewie

Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak umili jesienno-zimowe dania.

Przepis na pomidory w zalewie potrzebuje tylko pomidorów, cebuli a zalewa powstaje z soli, cukru, octu. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż ją na sitku i przelej wrzątkiem. Całe pomidory umyj dokładnie i pokrój na ćwiartki. W każdym słoiku na dnie ułóż część cebuli. Na cebuli ułóż pomidory. Na pomidorach ułóż pozostałą cebulę. Do każdego słoika wsyp kilka ziaren pieprzu kolorowego i włóż po jednym liściu laurowym. W garnku zagotuj litr wody z solą, cukrem i octem. Gorącą zalewę wlej do słoików. I szybko zakręć słoiki. W dużym garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj całość przez 10 minut od zagotowania. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić pomidory w zalewie. Powstałe z tego przepisu przetwory są naprawdę pyszne. Warto jednak pamiętać ile soli użyć do zalewy, by smak był naprawdę dobry.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Smaczne warzywa w słoikach to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne przygotowane na zimę. Takie zakonserwowane warzywa jak pomidory w wekach to smaczny sposób na wzbogacenie dań w warzywa. To świetny pomysł na dodatek lub składnik sałatek.

Alergeny w pomidorach w zalewie

Lista alergenów dla pomidorów w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pomidory w zalewie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pomidorów w zalewie

na 100g gotowej potrawy

Pomidory to dobre źródło potasu i likopenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1390g)
Energia (kcal)
27.77
386.00
Białko (g)
0.87
12.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1390g)
Węglowodany (g)
6.25
86.86
Węglowodany przyswajalne (g)
5.02
69.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
17.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1390g)
Tłuszcz (g)
0.17
2.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
1.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
1.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1390g)
Witamina A (µg (mcg))
30.22
420.00
Witamina B6 (mg)
0.08
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.45
159.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.39
5.46
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.55
Ryboflawina (mg)
0.02
0.29
Niacyna (mg)
0.46
6.36
Foliany (µg (mcg))
14.89
207.00
Beta karoten (µg (mcg))
323.24
4493.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1390g)
Sód (mg)
562.82
7823.20
Potas (mg)
202.23
2811.00
Wapń (mg)
12.73
177.00
Fosfor (mg)
23.67
329.00
Magnez (mg)
10.12
140.70
Żelazo (mg)
0.25
3.42
Cynk (mg)
0.16
2.24
Miedź (mg)
0.05
0.73
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów w zalewie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów w zalewie

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Ocet spirytusowy
50 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 50 ml
Koszt składników
23.50