Kabanosy w cieście francuskim
- Ciasto francuskie (275 g)
- Kabanosy drobiowe (150 g)
- Ser żółty - w plastrach (150 g)
- Ketchup (80 g)
Przepis na kabanosy w cieście francuskim krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 16 prostokątów.
Kabanosy podziel na 16 równych części.
Na każdy prostokąt ciasta francuskiego rozsmaruj ketchup i posyp oregano.
Każdego kabanosa owiń serem żółtym i zawiń w ciasto, dokładnie łącząc końce.
Kabanosy w cieście francuskim ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Kabanosy w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Upieczone kabanosy w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat kabanosów w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi a także jako szybka przekąska do pracy. Pyszne kabanosy w cieście francuskim warto podać z dodatkiem domowych sosów. Sprawdzony przepis na kabanosy w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, kabanosy drobiowe, ser żółty, ketchup oraz oregano.
A jak zrobić kabanosy w cieście francuskim? Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 16 prostokątów. Kabanosy podziel na 16 równych części. Na każdy prostokąt ciasta francuskiego rozsmaruj ketchup i posyp oregano. Każdego kabanosa owiń serem żółtym i zawiń w ciasto, dokładnie łącząc końce. Kabanosy w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Upieczone kabanosy w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu kabanosy w cieście francuskim to doskonała propozycja na przystawkę lub przekąskę. Najlepsze kabanosy są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić je do przestudzenia. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kabanosach w cieście francuskim
Lista alergenów dla kabanosów w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze kabanosów w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Przekąska powinna być spożywana raczej rekreacyjnie, ponieważ jest dość kaloryczna.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.