Kabanosy w cieście francuskim

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetytczne kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
292 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (275 g)
  • Kabanosy drobiowe (150 g)
  • Ser żółty - w plastrach (150 g)
  • Ketchup (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kabanosy w cieście francuskim krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 16 prostokątów.

Kabanosy podziel na 16 równych części.

Na każdy prostokąt ciasta francuskiego rozsmaruj ketchup i posyp oregano.

Każdego kabanosa owiń serem żółtym i zawiń w ciasto, dokładnie łącząc końce.

Kabanosy w cieście francuskim ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Kabanosy w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Upieczone kabanosy w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na kabanosy w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,0% osób

Więcej informacji na temat kabanosów w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi a także jako szybka przekąska do pracy. Pyszne kabanosy w cieście francuskim warto podać z dodatkiem domowych sosów. Sprawdzony przepis na kabanosy w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, kabanosy drobiowe, ser żółty, ketchup oraz oregano.

A jak zrobić kabanosy w cieście francuskim? Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 16 prostokątów. Kabanosy podziel na 16 równych części. Na każdy prostokąt ciasta francuskiego rozsmaruj ketchup i posyp oregano. Każdego kabanosa owiń serem żółtym i zawiń w ciasto, dokładnie łącząc końce. Kabanosy w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy w cieście piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Upieczone kabanosy w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu kabanosy w cieście francuskim to doskonała propozycja na przystawkę lub przekąskę. Najlepsze kabanosy są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić je do przestudzenia. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kabanosach w cieście francuskim

Lista alergenów dla kabanosów w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze kabanosów w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Kabanosy w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Przekąska powinna być spożywana raczej rekreacyjnie, ponieważ jest dość kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
449.32
292.06
Białko (g)
14.62
9.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
23.57
15.32
Węglowodany przyswajalne (g)
22.12
14.38
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.43
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
33.05
21.48
Tłuszcze nasycone (g)
13.12
8.53
Tłuszcze nienasycone (g)
19.93
12.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.85
7.05
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.21
1.44
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.11
16.97
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
40.96
26.63
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.23
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.50
0.33
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.18
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.56
24.41
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.14
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
1.26
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.66
25.13
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.89
26.58
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
595.24
386.91
Potas (mg)
87.64
56.97
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
166.34
108.12
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.40
99.71
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.95
9.72
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
0.76
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.14
0.74
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: kabanosy drobiowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kabanosów w cieście francuskim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kabanosów w cieście francuskim

Koszt składników
31.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Kabanosy drobiowe
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Ser żółty
150 g
w plastrach
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Ketchup
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Koszt składników
31.20