Jajko faszerowane awokado
- Jajko (6 szt.)
- Awokado - 1 średnia sztuka (150 g)
- Majonez (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Przepis na jajko faszerowane awokado krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, rozbij skorupki i pozostaw do wystudzenia.
Następnie jajka obierz ze skorupek, przetnij na pół i wyciągnij żółtka.
Żółtka jaj posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski z żółtkami.
Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
Do miski z żółtkami dodaj awokado, szczypior oraz majonez. Farsz do jajek wymieszaj dokładnie.
Farsz ułóż we wgłębienie po żółtkach i jajka ułóż na półmisku.
Gotowe jajka faszerowane awokado udekoruj gałązkami koperku.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajka faszerowanego awokado
Jajko faszerowane awokado świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Pyszne jajka nadziewane awokado można podać również na kolację lub na śniadanie. Sprawdzony przepis na jajka faszerowane awokado jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, awokado, majonez, szczypior, koper, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić jajka faszerowane awokado? Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, rozbij skorupki i pozostaw do wystudzenia. Następnie jajka obierz ze skorupek, przetnij na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka jaj posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski z żółtkami. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Do miski z żółtkami dodaj awokado, szczypior oraz majonez. Farsz do jajek wymieszaj dokładnie. Farsz ułóż we wgłębienie po żółtkach i jajka ułóż na półmisku. Gotowe jajka faszerowane awokado udekoruj gałązkami koperku.
Awokado dostarcza dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: smaczne jajka faszerowane awokado doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezy lub danie na kolację. Jajka faszerowane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w jajku faszerowanym awokado
Lista alergenów dla jajka faszerowanego awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jajka faszerowanego awokado
Jajko faszerowane awokado to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Awokado wykorzystane do faszerowania jajek stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.