Jajko faszerowane awokado

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajko faszerowane awokado na szpinaku
Jajko faszerowane awokado
Jajko faszerowane awokado to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne jajka faszerowane.
Przygotowanie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Awokado - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Majonez (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, półmisek

Przepis na jajko faszerowane awokado krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, rozbij skorupki i pozostaw do wystudzenia.

Następnie jajka obierz ze skorupek, przetnij na pół i wyciągnij żółtka.

Żółtka jaj posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski z żółtkami.

Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Szczypior umyj, osusz i posiekaj.

Do miski z żółtkami dodaj awokado, szczypior oraz majonez. Farsz do jajek wymieszaj dokładnie.

Farsz ułóż we wgłębienie po żółtkach i jajka ułóż na półmisku.

Gotowe jajka faszerowane awokado udekoruj gałązkami koperku.

Jak oceniasz przepis na jajko faszerowane awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat jajka faszerowanego awokado

Jajko faszerowane awokado świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Pyszne jajka nadziewane awokado można podać również na kolację lub na śniadanie. Sprawdzony przepis na jajka faszerowane awokado jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, awokado, majonez, szczypior, koper, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić jajka faszerowane awokado? Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, rozbij skorupki i pozostaw do wystudzenia. Następnie jajka obierz ze skorupek, przetnij na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka jaj posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski z żółtkami. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Awokado skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Do miski z żółtkami dodaj awokado, szczypior oraz majonez. Farsz do jajek wymieszaj dokładnie. Farsz ułóż we wgłębienie po żółtkach i jajka ułóż na półmisku. Gotowe jajka faszerowane awokado udekoruj gałązkami koperku.

Awokado dostarcza dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Obecność witaminy A, C oraz E wpływa na zmniejszenie produkcji wolnych rodników - to z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując: smaczne jajka faszerowane awokado doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezy lub danie na kolację. Jajka faszerowane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w jajku faszerowanym awokado

Lista alergenów dla jajka faszerowanego awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze jajka faszerowanego awokado

na 100g gotowej potrawy

Jajko faszerowane awokado to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Awokado wykorzystane do faszerowania jajek stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
164.46
131.57
Białko (g)
8.71
6.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
3.16
2.53
Węglowodany przyswajalne (g)
1.14
0.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
13.19
10.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.91
3.13
Tłuszcze nienasycone (g)
9.28
7.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.81
4.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.46
2.77
Cholesterol (mg)
237.69
190.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
115.79
92.63
Witamina B6 (mg)
0.19
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.46
Witamina C (mg)
5.64
4.51
Witamina D (µg (mcg))
1.28
1.02
Witamina E (mg)
0.79
0.63
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.12
81.69
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Ryboflawina (mg)
0.34
0.27
Niacyna (mg)
0.60
0.48
Foliany (µg (mcg))
58.29
46.63
Beta karoten (µg (mcg))
68.31
54.65
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
117.79
94.23
Potas (mg)
248.13
198.51
Wapń (mg)
45.08
36.06
Fosfor (mg)
143.85
115.08
Magnez (mg)
17.88
14.31
Żelazo (mg)
1.43
1.15
Cynk (mg)
1.04
0.83
Miedź (mg)
0.11
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny jajka faszerowanego awokado 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajka faszerowanego awokado

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Awokado
150 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
20.50