Indyk faszerowany

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty faszerowany indyk z owocami.
Indyk faszerowany
Indyk faszerowany jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań, które idealnie sprawdzają się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny i odżywczy.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 180 min
1181 kcal
Kcal w porcji
456 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Indyk (cały) (2500 g)
  • Masło (400 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (20 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Bułka pszenna - czerstwa (150 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Migdały (50 g)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, mikser, maszynka do mielenia

Przepis na indyka faszerowanego krok po kroku

Indyka w całości namocz na noc w wodzie z dodatkiem soli. Następnego dnia osusz i natrzyj solą z wierzchu. Odstaw na dwie godziny.

Do garnka włóż kostki masła, skórkę z pomarańczy i ząbki czosnku. Podgrzewaj, aż masło stanie się klarowne, co jakiś czas zdejmuj szum. Tak przygotowane masło przełóż do strzykawki i wstrzykuj pod skórę indyka w różnych miejscach.

W maszynce zmiel wątróbki oraz namoczoną w mleku bułkę.

Do zmielonej masy dodaj żółtka wymieszane z masłem. Namoczone rodzynki dodaj do masy wraz z obranymi migdałami. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem.

Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą. Tak przygotowanym nadzieniem faszeruj indyka. Zszyj nitką.

Całość obficie nasmaruj masłem, jeśli masz czas, możesz tak przygotowanego indyka, zostawić na noc w lodówce by lepiej się zamarynował.

Piecz początkowo 1 h w 220 st. C, a następnie ok. 2 h w 100 st. C. Do rumianej skórki.

Podlewaj wytapiającym się masłem co jakiś czas.

Jak oceniasz przepis na indyka faszerowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat indyka faszerowanego

Indyk faszerowany jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań, które idealnie sprawdzają się na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny i odżywczy.

Przepis na indyka faszerowanego stanowi idealny pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad. Indyk nadziewany kojarzy się głównie z obiadem świątecznym obiadem. Tak przygotowane mięso jest soczyste, ale także łagodne, więc świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Spokojnie może gościć na stole na co dzień, ale i od święta, gdyż prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Zwłaszcza posypany pietruszką lub szczypiorkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić indyka faszerowanego, by był pyszny i ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Farsz do indyka możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdza się ten z przepisu, gdyż jest prosty i bardzo podstawowy. Farsz drobiowy musi być aromatyczny, gdyż drób jest mięsem niezwykle delikatnym. Choć mięso potrzebuje obróbki termicznej, która trwa około 60 minut, to jednak nie warto tego czasu skracać, gdyż to właśnie ona sprawia, że całość smakuje tak pysznie. Całość jest bardzo lekka i łagodna w smaku, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych domowników. To danie niezwykle zdrowe. Do jego przygotowania używa się mięsa z indyka, które zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, za to dostarcza sporo białka. To również świetne źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza też tryptofanu, który ułatwia zasypianie i poprawia humor. Indyk powinien gościć w menu zdecydowanie częściej, choć zwykle cieszy się mniejszą popularnością niż kurczak. Jednak warto, by znalazł miejsce w jadłospisie, a ten przepis jest świetnym na to sposobem. To dobra opcja na obiad dla całej rodziny. Wystarczy dodać do niego kaszę lub ryż i warzywa, by powstał zbilansowany i bardzo odżywczy posiłek. To również świetny pomysł na pyszny posiłek na święta i imprezy, gdyż pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To dobry wybór nawet na diecie lekkostrawnej. Mięso z tego przepisu jest soczyste i po prostu najlepsze.

Alergeny w indyku faszerowanym

Lista alergenów dla indyka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze indyka faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(456g)
Energia (kcal)
259.21
1182.00
Białko (g)
11.69
53.31
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(456g)
Węglowodany (g)
4.39
20.00
Węglowodany przyswajalne (g)
3.96
18.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(456g)
Tłuszcz (g)
21.63
98.64
Tłuszcze nasycone (g)
10.95
49.91
Tłuszcze nienasycone (g)
10.69
48.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.86
31.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.83
17.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
134.64
613.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(456g)
Witamina A (µg (mcg))
266.01
1213.02
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.96
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.17
5.31
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.13
5.16
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
264.05
1204.09
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
1.15
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
9.63
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.70
199.28
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(456g)
Sód (mg)
71.55
326.25
Potas (mg)
170.14
775.82
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
117.16
534.27
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.05
565.66
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.61
75.75
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.95
8.91
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.31
10.53
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka faszerowanego 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka faszerowanego

Koszt składników
333.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Indyk (cały)
2500 g
280.00
Za 7000,0 g
Liczba opakowań 1
100.00
Za 2500 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka pszenna
150 g
czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 150 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
333.70