Przepis na quiche lorraine krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Masło 150 g
- Jajko 5 szt.
- Mleko 2% 220 ml 1 łyżka, 200
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Cebula 100 g
- Ser parmezan 100 g
- Śmietana 12% 200 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło, 1 łyżkę mleka i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami. Ciasto zwiń w kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Całość odstaw do przestygnięcia.
Do miski wbij 4 jajka i wlej 200 ml mleka. Całość dokładnie razem wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią ciasto. Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Następnie poukładaj na spodzie boczek z cebulą, wylej masę jajeczną i zetrzyj na wierzch ser.
Całość piecz razem jeszcze 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Quiche lorraine - cechy przepisu
Więcej o quiche lorraine
Quiche lorraine to przepyszny francuski specjał, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych posiłków. To wytrawna zapiekanka, pełna smaku i aromatu. Jej bazą jest kruche, maślane ciasto, do którego dodaje się jajeczną masę i ulubione składniki. W tradycyjnej wersji jest to głównie boczek i żółty ser. Tą zapiekankę można podawać na obiad i kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić quiche lorraine, by było naprawdę szybkie, a przy tym bardzo proste, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest łatwa, a przy tym ma wspaniały smak. To wszystko zasługa dodatków, które się w tej zapiekance znajdują. Podsmażone cebula i boczek to idealny duet, który sprawdza się w każdym wydaniu, zwłaszcza ukryty w pysznym chrupiącym cieście.
Przepis na quiche lorraine jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Jego wykonanie składa się z trzech etapów. Pierwszym jest przygotowanie kruchego ciasta, które następnie musi zostać porządnie schłodzone w lodówce, dla lepszego smaku i struktury. Wykonywanie ciasta jest najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu, dlatego w przypadku braku czasu można tą tartę przygotować na cieście francuskim, które bez problemu dostanie się w każdym większym sklepie. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu, jednak wciąż wersja na kruchym spodzie jest bardziej tradycyjna i ma więcej smaku.
Nadzienie robi się niezwykle szybko. Wystarczy tylko podsmażyć cebulę z boczkiem. Dobrze, by mięso było naprawdę dobrze przyrumienione, dzięki temu całe danie nabierze lepszego smaku i aromatu. Boczek ukryty jest głęboko pod warstwą sera i masą jajeczną, jednak, dzięki temu całość pięknie się prezentuje.
Ten oryginalny przepis na pyszne quiche lorraine na pewno zrobi furorę, gdyż całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. To danie dobre na ekspresowy obiad, który robi się praktycznie sam. Jest tak smaczne, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. To naprawdę pyszny pomysł na sycący posiłek, pełen smaku i aromatu świeżych ziół.
Wartości odżywcze quiche lorraine
Energia i białka
Węglowodany w quiche lorraine
(368g)
Tłuszcze
(368g)
Witaminy w przepisie na quiche lorraine
(368g)
Składniki mineralne w przepisie na quiche lorraine
(368g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w quiche lorraine
Lista alergenów dla quiche lorraine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser parmezan
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko