Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Kalafior podziel na mniejsze kawałki.

Cukinię pokrój w plastry.

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.

Do okoła umieść warzywa, dopraw solą i wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Polędwicę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem warzyw.

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika podane z dodatkiem ziemniaków w naczyniu do zapiekania.
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Koszt przygotowania dania
45.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
310 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dietetycznych polędwiczkach wieprzowe z piekarnika

Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z piekarnika. Polędwica jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, należy więc uważać na zbyt długi czas obróbki termicznej. Przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, marchew, cebula, ziemniaki, cukinia, kalafior, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika? Obierz ziemniaki i marchew i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Kalafior podziel na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój w plastry. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Dookoła umieść warzywa, dopraw solą i wlej bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Polędwicę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem warzyw.

Marchew to warzywo korzeniowe, które jest znane na całym świecie. Wyróżnia się kilka odmian marchwi o różnych kolorach. Marchew zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jest niezbędny do produkcji witaminy A w naszym organizmie. Marchew ma lekko słodki smak, który po obróbce termicznej staje się jeszcze bardziej intensywny. Marchew często dodaje się do wielu potraw takich jak gulasze czy pieczone mięsa oraz zupy. Ziemniaki są bulwą, która kiedyś była podstawowym składnikiem diety biednych ludzi. W związku z tym ziemniaki podawane są dziś w wielu odsłonach. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Potas pomaga także obniżać ciśnienie krwi i odpowiada za równowagę gospodarki wodno elektrolitowej.

Podsumowując fit polędwiczki z dodatkiem warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polędwicę można zabrać także jako lunch do pracy. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
64.61 kcal
310.13 kcal
Białko
7.60 g
36.50 g

Węglowodany w dietetycznych polędwiczkach wieprzowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
5.64 g
27.09 g
Węglowodany przyswajalne
4.58 g
22.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
5.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
1.28 g
6.15 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
2.97 g
Tłuszcze nienasycone
0.66 g
3.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.45 g
2.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
1.02 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.06 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
21.30 mg
102.22 mg

Witaminy w przepisie na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
68.83 µg (mcg)
330.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
1.71 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Witamina C
10.85 mg
52.09 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.76 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.35 mg
1.70 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.71 mg
Niacyna
2.52 mg
12.12 mg
Foliany
14.55 µg (mcg)
69.86 µg (mcg)
Beta karoten
685.79 µg (mcg)
3291.79 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
73.16 mg
351.16 mg
Potas
294.80 mg
1415.03 mg
Wapń
14.05 mg
67.43 mg
Fosfor
102.90 mg
493.91 mg
Magnez
18.08 mg
86.77 mg
Żelazo
0.57 mg
2.73 mg
Cynk
0.76 mg
3.65 mg
Miedź
0.07 mg
0.31 mg
Mangan
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych polędwiczkach wieprzowe z piekarnika

Lista alergenów dla dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania dietetycznych polędwiczek wieprzowe z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
250 g
pół małej sztuki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób