Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami

Opublikowano: 16.09.2021 r., 23:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z sałatką na białym talerzu
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
276 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 3 sztuki (600 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, wykałaczki, forma żaroodporna

Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój i podsmaż na patelni na oliwie. Dopraw.

Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i natnij z boku tworząc kieszonkę.

Łyżeczką nakładaj farsz pieczarkowy i zamknij za pomocą wykałaczek.

Kurczaka podsmażaj na patelni przez chwilę z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem ok. 30 minut.

Podawaj z ziemniakami i surówką.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych mięs, dlatego aby uniknąć monotonii w kuchni warto znać jak najwięcej przepisów na jego urozmaicenie. Przepis na pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie będące źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Jeśli do posiłku dodasz ulubione warzywa, w postaci surówki lub sałatki, będzie też pełne z witamin i składników mineralnych. To danie dla każdego, również dla dzieci, którym z pewnością posmakuje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami, aby była dobra koniecznie poznaj nasz przepis - będzie on dla Ciebie wspaniałą inspiracją i wskazówką. Najczęściej farsz do kurczaka przygotowuje się z pieczarek i cebulki podsmażanych na oliwie i maśle oraz odpowiednio doprawionych. Faszerowaną pierś z kurczaka możesz podawać z ziemniakami, makronem, ryżem lub kaszą - opcji jest bardzo dużo. Dla dodatkowego urozmaicenia możesz przygotować też sos śmietanowo-pieczarkowy. Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkamii jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie powinno zająć Ci to dłużej niż 20 minut. Wystarczy, że wrzucisz drobno posiekaną cebulkę i pieczarki na patelnię z masłem lub oliwą i nafaszerujesz nimi odpowiednio nacięty filet z kurczaka.Tak przygotowane mięso wystarczy lekko podsmażyć, a następnie piec w piekarniku. Jak widzisz to nic skomplikowanego, ani czasochłonnego, a z tym posiłkiem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze niemający większego doświadczenia w kuchni. Jako dodatki świetnie sprawdzi się na przykład surówka z marchewki, białej lub czerwonej kapusty, czy gotowanych, czerwonych buraczków. Pamiętaj też aby dobrze doprawić farsz pieczarkowy, aby był jak najbardziej aromatyczny. Koniecznie poznaj nasz przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami, to danie z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami

Lista alergenów dla piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami

Wartości odżywcze piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Połączenie pieczarek, cebuli i czosnku u osób z refluksem lub zgagą może nasilać dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
86.45
276.63
Białko (g)
15.05
48.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.17
6.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.71
5.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
1.74
5.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
2.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.43
1.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.99
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
45.62
146.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
5.62
18.00
Witamina B6 (mg)
0.56
1.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.45
Witamina C (mg)
1.64
5.26
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.36
1.14
Retinol (µg (mcg))
5.62
18.00
Tiamina (mg)
0.08
0.27
Ryboflawina (mg)
0.22
0.71
Niacyna (mg)
6.96
22.27
Foliany (µg (mcg))
12.06
38.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
30.02
96.07
Potas (mg)
310.95
995.03
Wapń (mg)
7.92
25.35
Fosfor (mg)
160.14
512.43
Magnez (mg)
21.15
67.67
Żelazo (mg)
0.40
1.28
Cynk (mg)
0.59
1.89
Miedź (mg)
0.12
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
43.00