Przepis na ziemniaki po szwedzku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, obieraczka

Ziemniaki obierz i umyj.

Ziemniaki nacinaj w poprzek na 3-4 mm paski, ale nie przecinając do końca.

Ułóż ziemniaki w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.

Piecz w 200 stopniach ok. 25 minut.

Po tym czasie posmaruj ziemniaki masłem i piecz kolejne 25 min, aż będą miękkie i chrupiące.

ziemniaki po szwedzku
Ziemniaki po szwedzku
Koszt przygotowania dania
2.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Ziemniaki po szwedzku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ziemniakach po szwedzku

Zapiekane ziemniaki po szwedzku to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie ziemniaków. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków, którzy poszukują ciekawej, oryginalnej alternatywy dla zwykłych, gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Frytki po szwedzku pieczone w piekarniku pięknie prezentują się na talerzu, dzięki charakterystycznym nacięciom, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują. To wszystko dzięki odpowiedniemu połączeniu przypraw. Ziemniaki z serem i czosnkiem są niezwykle uniwersalne i pasują do każdego dania. Możesz przygotować je jako dodatek do mięs, ryby, a także innych warzyw czy tofu. Wbrew wielu mitom ziemniaki mogą jeść również osoby na dietach odchudzających - są one niskokaloryczne, a mają wysoki indeks sytości, czyli po prostu sycą na dłużej. Przepis na ziemniaki po szwedzku to przewis z którym z pewnością poradzi sobie każdy. To danie nie wymaga ani drogich, trudno dostępnych składników, ani specjalistycznego sprzędu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Ziemniaki po szwedzku to zdecydowanie smaczniejsza opcja niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre pieczone ziemniaki po szwedzku z serem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami które można przygotować w kilkanaście minut, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Ziemniaki, które z niego powstaną są niesamowicie pyszne i uniwersalne, dlatego sprawdzą się jako dodatek do wielu dań, a przy tym bardzo proste do przygotowania. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie nie tylko mięsa, ale również ryby warzyw. To danie które z pewnością posmakuje również dzieciom. Ziemniaki po szwedzku możesz przygotować jako dodatek do dań z grilla, z pewnością posmakuja wszystkim gościom.

Wartości odżywcze ziemniaków po szwedzku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
140.24 kcal
420.73 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
8.03 g
24.08 g
Tłuszcze nasycone
3.86 g
11.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
12.50 g
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.61 g

Witaminy w przepisie na ziemniaki po szwedzku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina E
0.59 mg
1.76 mg

Składniki mineralne w przepisie na ziemniaki po szwedzku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
6.18 mg
18.55 mg
Potas
387.85 mg
1163.55 mg
Wapń
12.39 mg
37.18 mg
Żelazo
0.75 mg
2.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków po szwedzku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ziemniakach po szwedzku

Lista alergenów dla ziemniaków po szwedzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ziemniaków po szwedzku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
300 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na ziemniaki po szwedzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób