Przepis na zapiekankę gołąbkową krok po kroku
- Kapusta biała 600 g
- Mięso mielone z indyka 700 g
- Ryż biały 200 g 2 woreczki
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyzki
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g 1 opkowanie
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
Kapustę sparz we wrzącej wodzie przez 4 minuty, następnie drobno ją poszatkuj.
Mięso wymieszaj z ryżem i przyprawami.
Naczynie żaroodporne polej oliwą.
Na spodzie ułóż połowę mięsnego farszu, następnie wyłóż połowę kapusty i kolejną warstwę mięsa z kapustą.
Wierzch polej przecierem pomidorowym.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka gołąbkowa - cechy przepisu
Więcej o zapiekance gołąbkowej
Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Ten przepis pozwala cieszyć się klasycznym smakiem gołąbków, w dużo prostszej wersji, dzięki czemu danie to może wylądować na stole prawie każdego dnia. Całość jest tak sycąca, że już jedna porcja pozwala na zaspokojenie głodu na naprawdę długo.
Przepis na zapiekankę gołąbkową to wersja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Całość robi się w kilka chwil, a jest niezwykle efektowna. To doskonały pomysł dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się gołąbkami, bez konieczności ich żmudnego zawijania. W tym daniu, podobnie jak w klasycznej wersji wystarczą tylko 3 składniki: kapusta biała, mięso mielone i biały ryż. Dla osób, które są na diecie redukcyjnej świetną opcją może się okazać zamiana ryżu białego na brązowy, który zawiera więcej błonnika, przez co wspiera trawienie. Taka opcja będzie również świetna dla osób cierpiących z powodu cukrzycy i insulinoporności, gdyż ma dużo mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu, że robi się je z ryżem są niezwykle sycące. Choć zwykle robi się je z mięsem mielonym wieprzowym, to lepiej postawić na drób, który jest dużo chudszy i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą pogarszać funkcjonowanie układu krwionośnego, który jest niezwykle ważny. Dodatkowo indyk zawiera też więcej białka, przez co syci na dłużej. To danie idealnie współgra z pysznym pomidorowym sosem, który nie tylko nadaje całości wspaniałego smaku, ale również wpływa pozytywnie na ilość składników prozdrowotnych. Jest on bowiem świetnym źródłem antyoksydacyjnego likopenu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę gołąbkową, która będzie naprawdę bardzo pyszna, a przy okazji niezbyt skomplikowana czy pracochłonna, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego dobra w smaku, ale też łatwa potrawa. To idealny pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Całość robi się w piekarniku w kilkanaście minut.
Wartości odżywcze zapiekanki gołąbkowej
Energia i białka
(486g)
Węglowodany w zapiekance gołąbkowej
(486g)
Tłuszcze
(486g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę gołąbkową
(486g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę gołąbkową
(486g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance gołąbkowej
Lista alergenów dla zapiekanki gołąbkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekankę gołąbkową