Przepis na zapiekankę gołąbkową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, szatkownica

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Kapustę sparz we wrzącej wodzie przez 4 minuty, następnie drobno ją poszatkuj.

Mięso wymieszaj z ryżem i przyprawami.

Naczynie żaroodporne polej oliwą.

Na spodzie ułóż połowę mięsnego farszu, następnie wyłóż połowę kapusty i kolejną warstwę mięsa z kapustą.

Wierzch polej przecierem pomidorowym.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Zapiekanka gołąbkowa podana w naczyniu żaroodpornym i posypana pietruszką.
zapiekanka gołąbkowa
Koszt przygotowania dania
22.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
705 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Zapiekanka gołąbkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance gołąbkowej

Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Ten przepis pozwala cieszyć się klasycznym smakiem gołąbków, w dużo prostszej wersji, dzięki czemu danie to może wylądować na stole prawie każdego dnia. Całość jest tak sycąca, że już jedna porcja pozwala na zaspokojenie głodu na naprawdę długo.

Przepis na zapiekankę gołąbkową to wersja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Całość robi się w kilka chwil, a jest niezwykle efektowna. To doskonały pomysł dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się gołąbkami, bez konieczności ich żmudnego zawijania. W tym daniu, podobnie jak w klasycznej wersji wystarczą tylko 3 składniki: kapusta biała, mięso mielone i biały ryż. Dla osób, które są na diecie redukcyjnej świetną opcją może się okazać zamiana ryżu białego na brązowy, który zawiera więcej błonnika, przez co wspiera trawienie. Taka opcja będzie również świetna dla osób cierpiących z powodu cukrzycy i insulinoporności, gdyż ma dużo mniejszy indeks glikemiczny. Dzięki temu, że robi się je z ryżem są niezwykle sycące. Choć zwykle robi się je z mięsem mielonym wieprzowym, to lepiej postawić na drób, który jest dużo chudszy i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą pogarszać funkcjonowanie układu krwionośnego, który jest niezwykle ważny. Dodatkowo indyk zawiera też więcej białka, przez co syci na dłużej. To danie idealnie współgra z pysznym pomidorowym sosem, który nie tylko nadaje całości wspaniałego smaku, ale również wpływa pozytywnie na ilość składników prozdrowotnych. Jest on bowiem świetnym źródłem antyoksydacyjnego likopenu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę gołąbkową, która będzie naprawdę bardzo pyszna, a przy okazji niezbyt skomplikowana czy pracochłonna, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego dobra w smaku, ale też łatwa potrawa. To idealny pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Całość robi się w piekarniku w kilkanaście minut.

Wartości odżywcze zapiekanki gołąbkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(486g)
Energia (kalorie)
145.23 kcal
705.84 kcal
Białko
11.22 g
54.51 g

Węglowodany w zapiekance gołąbkowej

Na 100g
Na porcję
(486g)
Węglowodany
11.85 g
57.57 g
Węglowodany przyswajalne
10.63 g
51.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
5.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(486g)
Tłuszcz
6.23 g
30.29 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
9.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.24 g
20.62 g
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
14.27 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.31 g
6.36 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
33.11 mg
160.92 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę gołąbkową

Na 100g
Na porcję
(486g)
Witamina A
15.53 µg (mcg)
75.46 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
1.44 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
2.33 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
13.47 mg
65.47 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.82 mg
4.01 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
8.64 µg (mcg)
41.98 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.51 mg
Niacyna
3.61 mg
17.57 mg
Foliany
19.69 µg (mcg)
95.70 µg (mcg)
Beta karoten
75.89 µg (mcg)
368.81 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę gołąbkową

Na 100g
Na porcję
(486g)
Sód
155.83 mg
757.34 mg
Potas
255.55 mg
1241.97 mg
Wapń
26.76 mg
130.05 mg
Fosfor
116.61 mg
566.71 mg
Magnez
16.85 mg
81.91 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
5.30 mg
Cynk
1.36 mg
6.61 mg
Miedź
0.14 mg
0.69 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki gołąbkowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance gołąbkowej

Lista alergenów dla zapiekanki gołąbkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekankę gołąbkową

Cena przygotowania zapiekanki gołąbkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Mięso mielone z indyka
700 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyzki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 opkowanie
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę gołąbkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób