Halibut pieczony
- Halibut filet (350 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
- Oliwki czarne - 3 łyżki (45 g)
- Bazylia świeża - 2 garści (6 g)
Przepis na halibuta pieczonego krok po kroku
Filety opłucz i osusz. Posyp je solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy. Ułóż w nim kawałki ryby.
Pomidory i oliwki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybie.
Bazylię drobno posiekaj i posyp nią rybę. Całość polej pozostałą oliwą.
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Więcej informacji na temat halibuta pieczonego
Halibut pieczony to świetny pomysł na zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje i pachnie przepięknie, a do tego pozytywnie wpływa na cały organizm. Ma bardzo dużo białka i niewiele kalorii. Świetnie współgra z kaszą, a także frytkami z marchewki lub selera. To danie pełne smaku i witamin. Rybę przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu jest bardziej soczysta i zdrowsza od opcji smażonej. To lepszy wybór dla dzieci, osób starszych, czy tych na diecie lekkostrawnej. Świetnie sprawdzi się także na diecie, gdyż pozwala dostarczyć mniej kalorii.
Przepis na pieczonego halibuta jest bardzo łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w ekspresowym czasie. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długimi i skomplikowanymi recepturami. To danie można przygotować w niezwykle szybkim czasie, a do tego większość robi się zupełnie sama. Marynata do ryby składa się z tylko kilku produktów, które w większości znajdują się w domowej spiżarni.
Filet z halibuta jest rybą niezwykle smaczną i delikatną. To świetna propozycja na posiłek, gdyż jest bardzo sycący, zawiera dużo białka, a przy tym mało tłuszczu. To dobra opcja dla osób na diecie redukcyjnej. Ta ryba zawiera znaczne ilości witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i odpornościowego. Dostarcza także dużo witamin z grupy B i potasu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni. Ten przepis to wspaniały sposób na zwiększenie ilości ryb w swoim menu w naprawdę łatwy i smaczny sposób.
W tym przepisie całość piecze się w naczyniu żaroodpornym, jednak wspaniale smakuje też halibut pieczony w folii. Wystarczy rybę wraz z warzywami umieścić w folii, a pod koniec pieczenia otworzyć ją, by filet dobrze się przyrumienił. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt przypieczonymi kawałkami mięsa.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić oraz jak długo piec halibuta w piekarniku, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego pyszny posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Tak przygotowany halibut jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.
Alergeny w halibucie pieczonym
Lista alergenów dla halibuta pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- halibut filet
Wartości odżywcze halibuta pieczonego
To bardzo zdrowy pomysł na potrawę, która dostarcza sporo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i dużej ilości cynku.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.