Przepis na halibuta pieczonego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Filety opłucz i osusz. Posyp je solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.

Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy. Ułóż w nim kawałki ryby.

Pomidory i oliwki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na rybie.

Bazylię drobno posiekaj i posyp nią rybę. Całość polej pozostałą oliwą.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Często zadawane pytania

Halibut pieczony podany na eleganckim talerzyku.
halibut pieczony
Koszt przygotowania dania
42.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
328 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Halibut pieczony - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o halibucie pieczonym

Halibut pieczony to świetny pomysł na zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje i pachnie przepięknie, a do tego pozytywnie wpływa na cały organizm. Ma bardzo dużo białka i niewiele kalorii. Świetnie współgra z kaszą, a także frytkami z marchewki lub selera. To danie pełne smaku i witamin. Rybę przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu jest bardziej soczysta i zdrowsza od opcji smażonej. To lepszy wybór dla dzieci, osób starszych, czy tych na diecie lekkostrawnej. Świetnie sprawdzi się także na diecie, gdyż pozwala dostarczyć mniej kalorii.

Przepis na pieczonego halibuta jest bardzo łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w ekspresowym czasie. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długimi i skomplikowanymi recepturami. To danie można przygotować w niezwykle szybkim czasie, a do tego większość robi się zupełnie sama. Marynata do ryby składa się z tylko kilku produktów, które w większości znajdują się w domowej spiżarni.

Filet z halibuta jest rybą niezwykle smaczną i delikatną. To świetna propozycja na posiłek, gdyż jest bardzo sycący, zawiera dużo białka, a przy tym mało tłuszczu. To dobra opcja dla osób na diecie redukcyjnej. Ta ryba zawiera znaczne ilości witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i odpornościowego. Dostarcza także dużo witamin z grupy B i potasu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni. Ten przepis to wspaniały sposób na zwiększenie ilości ryb w swoim menu w naprawdę łatwy i smaczny sposób.

W tym przepisie całość piecze się w naczyniu żaroodpornym, jednak wspaniale smakuje też halibut pieczony w folii. Wystarczy rybę wraz z warzywami umieścić w folii, a pod koniec pieczenia otworzyć ją, by filet dobrze się przyrumienił. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt przypieczonymi kawałkami mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić oraz jak długo piec halibuta w piekarniku, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego pyszny posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Tak przygotowany halibut jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.

Wartości odżywcze halibuta pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kalorie)
Białko
12.51 g
33.27 g

Węglowodany w halibucie pieczonym

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany
1.27 g
3.39 g
Węglowodany przyswajalne
0.89 g
2.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
1.01 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Glukoza
0.24 g
0.63 g
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Fruktoza
0.26 g
0.69 g
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz
7.49 g
19.94 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
4.12 g
Tłuszcze nienasycone
5.95 g
15.82 g
Tłuszcze jednonasycone
5.09 g
13.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
2.28 g
Cholesterol
32.30 mg
85.91 mg

Witaminy w przepisie na halibuta pieczonego

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A
25.52 µg (mcg)
67.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.38 mg
1.01 mg
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
1.93 µg (mcg)
Witamina C
2.86 mg
7.61 mg
Witamina D
3.10 µg (mcg)
8.24 µg (mcg)
Witamina E
1.36 mg
3.63 mg
Retinol
13.18 µg (mcg)
35.07 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.07 mg
Niacyna
4.41 mg
11.73 mg
Foliany
11.50 µg (mcg)
30.60 µg (mcg)
Beta karoten
136.84 µg (mcg)
363.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na halibuta pieczonego

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód
108.21 mg
287.84 mg
Potas
335.42 mg
892.23 mg
Wapń
16.01 mg
42.59 mg
Fosfor
160.96 mg
428.16 mg
Magnez
18.29 mg
48.66 mg
Żelazo
0.76 mg
2.01 mg
Cynk
0.30 mg
0.79 mg
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny halibuta pieczonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w halibucie pieczonym

Lista alergenów dla halibuta pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet

Cena przygotowania halibuta pieczonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Halibut filet
350 g
43.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
37.62
Za 350 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwki czarne
45 g
3 łyżki
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 45 g
Bazylia świeża
6 g
2 garści
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 6 g
Koszt składników
81.00
Jak oceniasz przepis na halibuta pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób