Gulasz z papryką i pieczarkami
- Łopatka wieprzowa (650 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Marchewka (90 g)
- Pieczarki (150 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
Przepis na gulasz z papryką i pieczarkami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy się przyrumieni, dodaj do niej pokrojone w dużą kostkę mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość smaż 15 minut.
Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.
Całość podsmaż przez 5 minut. Następnie zalej całość bulionem.
Do gulaszu dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw wszystko solą, kminkiem, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.
Zamieszaj porządnie i gotuj przez 60 minut, aż do miękkości mięsa i warzyw.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu z papryką i pieczarkami
Gulasz z papryką i pieczarkami to wspaniały pomysł na odżywczy i rozgrzewający posiłek. Mięso wieprzowe połączone z dużą ilością warzyw i przyprawami nie zawodzi. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go najprościej.
Przepis na gulasz z papryką i pieczarkami to doskonały pomysł na obiad. Możesz podawać go z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Ten sos idealnie smakuje z papryką czerwoną w dużej ilości. Choć to danie mięsne, jest niezwykle fit pomysłem na przekąskę. To ze względu na bardzo duży udział warzyw, które oprócz mięsa są bazą tego dania. Dodatek pysznej papryki sprawia, że całość jest bogatsza w witaminę C i beta-karoten. Cebula i czosnek są znane ze swojego antybakteryjnego działania, więc dobrze, by pojawiały się jak najczęściej w diecie. Dodatek marchewki sprawia, że całość dostarcza również witaminy A. Ten gulasz będzie dobrym wyborem dla wszystkich osób poszukujących inspiracji na zbilansowany posiłek. To pomysł na szybki, ale dobry obiad. Gulasz z dużą ilością warzyw jest naprawdę pyszny, więc na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny, nawet tym najmłodszym. To sprawdzony przepis na mięsne danie, które można zrobić w nieco zdrowszej odsłonie. Ten smaczny i szybki gulasz jest również świetną propozycją na rodzinne spotkania, gdyż pięknie się prezentuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z papryką i pieczarkami, by był smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W tym wydaniu mięso staje się niezwykle delikatne i kruche, tak że rozpływa się w ustach. Całość dopełniają pyszne warzywa, które pod wpływem długiej obróbki termicznej wspaniale smakują. To za sprawą dużej ilości przypraw i produktów, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Ten przepis na gulasz z mięsa wieprzowego na pewno zaskoczy wszystkich fanów tego mięsa. Wieprzowina głównie zjadana jest w postaci kotleta. W tym wydaniu staje się znacznie bardziej miękka i smaczna. To ze względu na długą obróbkę termiczną. W towarzystwie gęstego sosu jest po prostu idealna.
Alergeny w gulaszu z papryką i pieczarkami
Lista alergenów dla gulaszu z papryką i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z papryką i pieczarkami
To opcja, która zawiera sporo witamin, ale również dość dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto więc zadbać, by nie pojawiała się w diecie zbyt często.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.