Przepis na grzane piwo krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, goździki, anyż
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej piwo, dodaj do niego goździki, gwiazdki anyżu, skórkę z cytryny i sok malinowy.

Podgrzej piwo przez 5-6 minut.

Dodaj miód i wymieszaj.

Wlej do kufli.

Grzane piwo podane w kuflu.
Grzane piwo
Koszt przygotowania dania
17.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Grzane piwo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o grzanym piwie

Grzane piwo to bardzo dobry pomysł na pyszny napój z alkoholem. Podaje się go najczęściej zimą na różnych imprezach odbywających się na zewnątrz. Grzane piwo powinno być bardzo aromatyczne i lekko słodkie. Piwo przygotować można i przelać do termosu, aby dłużej utrzymało temperaturę. Piwo można przygotować także w wersji bez alkoholowej. Przepis na grzane piwo jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: piwo jasne, miód, goździki, gwiazdki anyżu, skórka z cytryny, sok malinowy.

Jak zrobić grzane piwo? Do garnka wlej piwo, dodaj do niego goździki, gwiazdki anyżu, skórkę z cytryny i sok malinowy. Podgrzej piwo przez 5-6 minut. Dodaj miód i wymieszaj. Wlej do kufli.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem, w jakim powinno podawać się piwo, jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklani zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak, aby, jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.

Podsumowując prosty przepis na pyszne piwo to doskonały napój na chłodne wieczory. Smaczne piwo przygotowane w domu jest bardzo aromatyczne. Do zrobienia grzańca można wykorzystać jasne piwo lub ciemne słodowe piwo o bardziej charakterystycznym smaku. Przyprawy dodane do piwa można dowolnie modyfikować wedle swoich upodobań. To z czym podasz piwo, zależy tylko od ciebie. Łatwe do zrobienia piwo świetnie sprawdzi się także podczas zimowych aktywności na podwórku.

Wartości odżywcze grzanego piwa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
48.74 kcal
243.72 kcal

Węglowodany w grzanym piwie

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
7.12 g
35.58 g
Węglowodany przyswajalne
7.11 g
35.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcze nasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g

Składniki mineralne w przepisie na grzane piwo

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
4.19 mg
20.93 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanego piwa 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grzanym piwie

Lista alergenów dla grzanego piwa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Cena przygotowania grzanego piwa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
2000 ml
4 butelki lub puszki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 4
14.00
Za 2000 ml
Syrop malinowy
100 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 100 ml
Miód
50 g
3 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na grzane piwo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób