Jak zrobić grzańca?

Grzaniec to inaczej alkohol podgrzany z dodatkiem przypraw korzennych i suszonych owoców. Choć można używać do jego przygotowaniu różnych rodzajów alkoholu, najpopularniejsze jest wino. A więc jak zrobić grzańca?

1. Przygotuj ulubione wino. Przelej je do małego rondelka i podgrzej na małym ogniu.

2. Dorzuć ulubione korzenne przyprawy: cynamon, goździki, anyż, kardamon.

3. Do wina dodaj również dodatki: skórkę z cytryny lub pomarańczy, suszone śliwki czy jabłka.

4. Całość posłodź odrobiną miodu lub cukrem.

5. Całość podgrzewaj, jednak nie doprowadź do zagotowania.

6. Przelej napój do kubka, odcedzając przyprawy.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić grzańca??

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić grzańca?? Co jeszcze warto wiedzieć?

Grzaniec to inaczej alkohol podgrzany z dodatkiem przypraw korzennych i suszonych owoców. Choć można używać do jego przygotowaniu różnych rodzajów alkoholu, najpopularniejszy jest ten z wina. Najlepszy jest ten przygotowany samemu w domu. A więc jak zrobić grzańca? Oto najprostszy przepis na grzańca:

1. Przygotuj ulubione wino. Przelej je do małego rondelka i podgrzej na małym ogniu.

2. Dorzuć ulubione korzenne przyprawy: cynamon, goździki, anyż, kardamon.

3. Do wina dodaj również dodatki: skórkę z cytryny lub pomarańczy, suszone śliwki czy jabłka.

4. Całość posłodź odrobiną miodu lub cukrem.

5. Całość podgrzewaj, jednak nie doprowadź do zagotowania.

6. Przelej napój do kubka, odcedzając przyprawy.

Domowy grzaniec jest tak dobry, gdyż sami możemy dobrać do niego ulubione dodatki. Najlepsze grzane wino musi być jednak odpowiednio doprawione. Samo podgrzanie go nie jest najlepszym rozwiązaniem. Najlepsze przyprawy do grzańca to:

- kardamon,

- cynamon,

- imbir,

- anyż,

- goździki,

- czarny pieprz,

- gałka muszkatołowa.

Dobrze jest używać przypraw nierozdrobnionych. Te w całości są smaczne, a przy okazji niezwykle aromatyczne. Warto je jednak odcedzić już po przygotowaniu napoju, gdyż po dłuższym czasie stają się gorzkie, co negatywnie wpływa na smak napoju.

Grzaniec był znany już w Średniowieczu. Trunek popijali królowie, biskupi, szlachta i tzw. urodzeni w wyższych sferach. W Polsce historia tego trunku sięga średniowiecza i najprawdopodobniej związana jest z osobą Marcina z Urzędowa, lekarza i zielnika, który zalecał picie grzańca dla wzmocnienia organizmu. Wtedy najpopularniejszym alkoholem stosowanym w tym trunku było piwo. Produkowane w domu piwo przyprawiano suszonymi owocami, przyprawami korzennymi i miodem.

Warto pamiętać, że grzaniec niekoniecznie musi być napojem alkoholowym. Można go przygotować również na bazie wina lub piwa bez procentów. Taka opcja sprawdzi się zwłaszcza dla osób, które nie mogą pić alkoholu z powodów zdrowotnych. Grzane wino bez procentów jest nie tylko równie smaczne, ale także bezpieczniejsze dla zdrowia. Warto pamiętać, że każda dawka alkoholu w diecie jest potencjalnie niebezpieczna. Dzięki dużej ilości dostępnych na ryku win i piw bezalkoholowych przygotowanie tego rodzaju napoju jest niezwykle łatwe. Jednak warto pamiętać, że nawet produkty, które deklarują "zero alkoholu" na etykiecie nie będą bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Grzaniec zwykle kojarzony jest z zimą. Nic dziwnego, jak sama nazwa wskazuje, ma właściwości rozgrzewające. To nie tylko dodatek alkoholu, ale również szeroki wachlarz rozgrzewających przypraw sprawia, że grzaniec idealnie sprawdza się w przypadku przemarznięcia. Niektórzy sugerują również, że jest on doskonałym rozwiązaniem zwłaszcza w przypadku przeziębienia.

Teraz gdy już wiesz, jak przygotować pyszne grzane wino możesz wykorzystać ten prosty przepis na zimowe wieczory. Możesz korzystać z różnych rodzajów czerwonego wina, a także zmieniać dodatki. Dzięki temu możesz cieszyć się różnymi wersjami tego napoju, które nigdy się nie nudzą.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto