Grillowane żabie udka z sezamem
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Czosnek (25 g)
- Sezam nasiona (30 g)
- Żabie udka (300 g)
Przepis na grillowane żabie udka z sezamem krok po kroku
Przygotuj marynatę. Połącz razem olej, 6 łyżek sosu sojowego, sok z 1 limonki, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bardzo drobno posiekany imbir (około 1/4 łyżeczki). Na koniec dodaj sezam oraz odrobinę świeżego chilli. Bardzo dokładnie całość wymieszaj.
Dodaj do powstałej marynaty żabie udka. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Na tackę do grillowania wyłóż żabie udka i obficie polewaj marynatą podczas grillowania. Grilluj maksymalnie 7 minut.
Podawaj z grillowanym pieczywem, sosem lub innymi ulubionymi składnikami.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat grillowanych żabich udek z sezamem
Fantastyczny sposób na zaskakujące danie z grilla. Wszyscy na pewno będą zaskoczeni jak pyszne danie zaserwujesz na grillu. Te żabie udka są zamarynowane w idealnej marynacie. Dodatek sezamu świetnie sprawdza się w całym daniu.
Całość komponuje się cudownie a podana razem ze świeżym, grillowanym pieczywem. Przepisy kulinarne na dania z grilla są pyszne, ale większość jest Ci znana. Grillowane żabie udka to może być potrawa na grilla, której nikt z Twoich znajomych lub rodziny nie miał okazji próbować.
Jeżeli chcesz zrobić świetne danie i zaskoczyć wszystkich spróbuj tego przepisu.
Alergeny w grillowanych żabich udek z sezamem
Lista alergenów dla grillowanych żabich udek z sezamem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze grillowanych żabich udek z sezamem
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.