Przepis na grillowane sardynki krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Sardynki dopraw solą i pieprzem.

Cytrynę i pomarańcze pokrój w plastry.

Posiekaj ząbki czosnku i natkę pietruszki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż sardynki, ułóż na nich kawałki masła i plastry owoców.

Piecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla przez 20 minut.

Upieczone sardynki posyp natką pietruszki.

Grillowane sardynki ułożone na drewnianej desce.
Grillowane sardynki
Koszt przygotowania dania
91.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
226 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Grillowane sardynki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o grillowanych sardynkach

Grillowane sardynki to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Bardzo duża część państwa znajduje się nad oceanem, dlatego kuchnia słynie z owoców morza i ryb. Tam są najświeższe z możliwych, poławiane i bezpośrednio grillowane lub pieczone są najsmaczniejsze. Owoce morza i ryby, gdy są świeże nie wymagają prawie żadnych przypraw. Przepis na grillowane sardynki jest bardzo prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je u grillować. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sardynki, cytryna, pomarańcza, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak przygotować grillowane sardynki? Kupując sardynki w sklepie sprawdź, czy są już oczyszczone z łusek i wypatroszone. Jeśli nie musisz zrobić to w domu. Sardynka jest małą rybą, którą zazwyczaj spożywa się w całości bez patroszenia, jednak kupując je poza miejsce połowu nie powinniśmy ich spożywać z wnętrznościami. Sardynki dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż na nich kawałki masła, czosnek, plastry cytryny i pomarańczy i u grilluj w piekarniku z włączoną opcją grilla. Posyp na koniec posiekaną natką pietruszki. Sardynki najlepiej sprawdzą się w towarzystwie grillowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem, którym będziesz mógł zbierać powstały sos.

Sardynki to pochodzące z tej samej rodziny co śledzie małe rybki. Pod nazwą sardynka kryje się kilka rodzajów małych ryb. Sardynki najczęściej można spotkać w puszce w oleju lub sosie pomidorowym. Sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny a także rozwój mózgu u dzieci. Sardynki są także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Podsumowując pyszne i zdrowe sardynki mogą być świetnym obiadem dla całej rodziny. Małe rybki mają cienkie ości, które nie przeszkadzają w jedzeniu. Sardynki są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, nie wymagają wiele zachodu i nie można ich zepsuć.

Wartości odżywcze grillowanych sardynek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
226.33 kcal
226.33 kcal
Białko
11.02 g
11.02 g

Węglowodany w grillowanych sardynkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.24 g
6.24 g
Węglowodany przyswajalne
5.14 g
5.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.10 g
1.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
17.96 g
17.96 g
Tłuszcze nasycone
9.94 g
9.94 g
Tłuszcze nienasycone
8.02 g
8.02 g
Tłuszcze jednonasycone
5.39 g
5.39 g
Tłuszcze wielonasycone
2.63 g
2.63 g
Cholesterol
92.68 mg
92.68 mg

Witaminy w przepisie na grillowane sardynki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
136.45 µg (mcg)
136.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.19 mg
Witamina B12
3.66 µg (mcg)
3.66 µg (mcg)
Witamina C
21.72 mg
21.72 mg
Witamina D
1.95 µg (mcg)
1.95 µg (mcg)
Witamina E
1.24 mg
1.24 mg
Retinol
122.11 µg (mcg)
122.11 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.12 mg
Niacyna
2.31 mg
2.31 mg
Foliany
13.06 µg (mcg)
13.06 µg (mcg)
Beta karoten
161.30 µg (mcg)
161.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na grillowane sardynki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
129.66 mg
129.66 mg
Potas
261.32 mg
261.32 mg
Wapń
188.49 mg
188.49 mg
Fosfor
221.50 mg
221.50 mg
Magnez
22.36 mg
22.36 mg
Żelazo
1.50 mg
1.50 mg
Cynk
0.69 mg
0.69 mg
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grillowanych sardynek 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grillowanych sardynkach

Lista alergenów dla grillowanych sardynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sardynki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania grillowanych sardynek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sardynki
500 g
15.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
75.00
Za 500 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Cytryna
200 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
92.60
Jak oceniasz przepis na grillowane sardynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób