Łosoś z grilla
- Łosoś filet - Użyj fileta (400 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na łososia z grilla krok po kroku
Łososia umyj i osusz.
Do miseczki wlej olej i wsyp po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu i wlej łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Miskę z łososiem w marynacie przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowanego łososia grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym z dwóch stron, z każdej po około 5 minut.
Więcej informacji na temat łososia z grilla
Planujesz przygotować fit obiad dla rodziny? Uwielbiasz ryby i nie wiesz jak zrobić pyszny filet rybny na grillu? Łosoś z grilla sprawdzi się w takich sytuacjach idealnie. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Zaskoczy swoim smakiem i soczystością nawet wymagające kubki smakowe. Pewnie zastanawiasz się jak przyrządzić łososia na grillu, jak przyprawić, z czego powinna składać się marynata oraz ile czasu należy grillować mięso ryby. Już spieszę z odpowiedzią. Marynatę przygotujesz z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, papryki słodkiej, soku z cytryny, ziół prowansalskich oraz papryki ostrej. Mięso w marynacie najlepiej zostawić na noc, aby mięso się przegryzło i skruszało. Następnie ugrilluj filet łososia po 5 minut na każdej stronie - w tym celu możesz skorzystać z grilla elektrycznego, grilla tradycyjnego lub patelni grillowej.
Pieczony łosoś jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omaga-3 oraz pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Wspomniane kwasy omega-3 w łososiu (kwas dokozaheksaenowy oraz kwas eikozapantaenowy) posiadają wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Tłuszcze obecne w mięsie łososia zmniejszają objawy depresji i niepokoju, pomagają w utrzymaniu sprawności w zapamiętywaniu oraz obniżają ryzyko zapadalności na choroby otępienne. Łosoś dostarcza do naszego organizmu również wielu składników mineralnych, np. potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia wylewów.
Podsumowując grillowany filet rybny to idealny pomysł na szybkie danie obiadowe z dodatkiem węglowodanowym (np. kasza) oraz sałatką warzywną. Wiesz już jak doprawić rybę, aby była smaczna i zachwycała nawet wymagające osoby. Łosoś jest rybą, która dostarcza do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Alergeny w łososiu z grilla
Lista alergenów dla łososia z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze łososia z grilla
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.