Grillowane sardynki
- Sardynki (500 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cytryna (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Czosnek (100 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na grillowane sardynki krok po kroku
Sardynki dopraw solą i pieprzem.
Cytrynę i pomarańcze pokrój w plastry.
Posiekaj ząbki czosnku i natkę pietruszki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż sardynki, ułóż na nich kawałki masła i plastry owoców.
Piecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla przez 20 minut.
Upieczone sardynki posyp natką pietruszki.
-
Pstrag z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Ryba z grilla
-
Łosoś z grilla
-
Makrela z grilla po chorwacku
-
Szaszłyki z krewetek
-
Dorada z grilla
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Dorsz z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Morszczuk z piekarnika
-
Tuńczyk z grilla
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Łosoś z grilla elektrycznego
-
Filet z morszczuka
-
Ośmiornica z grilla
-
Ryba z grilla elektrycznego
-
Szaszłyki z łososiem
-
Ryba z grilla
Więcej informacji na temat grillowanych sardynek
Grillowane sardynki to tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Bardzo duża część państwa znajduje się nad oceanem, dlatego kuchnia słynie z owoców morza i ryb. Tam są najświeższe z możliwych, poławiane i bezpośrednio grillowane lub pieczone są najsmaczniejsze. Owoce morza i ryby, gdy są świeże nie wymagają prawie żadnych przypraw. Przepis na grillowane sardynki jest bardzo prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je u grillować. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sardynki, cytryna, pomarańcza, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak przygotować grillowane sardynki? Kupując sardynki w sklepie sprawdź, czy są już oczyszczone z łusek i wypatroszone. Jeśli nie musisz zrobić to w domu. Sardynka jest małą rybą, którą zazwyczaj spożywa się w całości bez patroszenia, jednak kupując je poza miejsce połowu nie powinniśmy ich spożywać z wnętrznościami. Sardynki dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż na nich kawałki masła, czosnek, plastry cytryny i pomarańczy i u grilluj w piekarniku z włączoną opcją grilla. Posyp na koniec posiekaną natką pietruszki. Sardynki najlepiej sprawdzą się w towarzystwie grillowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem, którym będziesz mógł zbierać powstały sos.
Sardynki to pochodzące z tej samej rodziny co śledzie małe rybki. Pod nazwą sardynka kryje się kilka rodzajów małych ryb. Sardynki najczęściej można spotkać w puszce w oleju lub sosie pomidorowym. Sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny a także rozwój mózgu u dzieci. Sardynki są także dobrym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Podsumowując pyszne i zdrowe sardynki mogą być świetnym obiadem dla całej rodziny. Małe rybki mają cienkie ości, które nie przeszkadzają w jedzeniu. Sardynki są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, nie wymagają wiele zachodu i nie można ich zepsuć.
Alergeny w grillowanych sardynkach
Lista alergenów dla grillowanych sardynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sardynki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze grillowanych sardynek
Grillowane sardynki to bardzo zdrowe danie. Sardynki zawierają zdrowe tłuszcze omega 3. Są także doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.