Gratina ziemniaczana
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Masło (10 g)
- Ser gruyère (125 g)
Przepis na gratinę ziemniaczaną krok po kroku
Naczynie żaroodporne natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku oraz wysmaruj masłem.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 mm (możesz wykorzystać malakser).
W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Następnie ziemniaki posól odrobinę.
Następnie ułóż kolejną warstwą ziemniaków, posól - czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaków.
Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie żaroodporne przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut.
Po tym czasie zdejmij folię aluminiową, posyp startym na małych oczkach serem i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat gratiny ziemniaczanej
Gratina ziemniaczana ze śmietaną to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale możesz ją również podać jako dodatek do dań mięsnych. Sprawdzony przepis na gratinę ziemniaczaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, śmietanka 30%, czosnek, masło, ser Gruyere oraz sól.
A jak zrobić gratinę ziemniaczaną? Naczynie żaroodporne natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku oraz wysmaruj masłem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 mm (możesz wykorzystać malakser). W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plastry ziemniaków zachodziły na siebie na około 1 cm. Następnie ziemniaki posól odrobinę. Następnie ułóż kolejną warstwą ziemniaków, posól - czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaków. Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie żaroodporne przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową, posyp startym na małych oczkach serem i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Stanowią one dobre źródło potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując gratina ziemniaczana stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe. Zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w gratinie ziemniaczanej
Lista alergenów dla gratiny ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- ser gruyère
Wartości odżywcze gratiny ziemniaczanej
Gratina ziemniaczana to doskonała propozycja na samodzielne danie obiadowe lub dodatek do mięs. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania zapiekanki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.