Gratina ziemniaczana

Opublikowano: 01.04.2023 r., 10:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gratina ziemniaczana podana w naczyniu do zapiekania.
Gratina ziemniaczana
Gratina ziemniaczana to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zapiekankę z ziemniaków i śmietanki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 75 min
512 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło (10 g)
  • Ser gruyère (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, folia aluminiowa, płaskie naczynie z wyższym brzegiem

Przepis na gratinę ziemniaczaną krok po kroku

Naczynie żaroodporne natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku oraz wysmaruj masłem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 mm (możesz wykorzystać malakser).

W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Następnie ziemniaki posól odrobinę.

Następnie ułóż kolejną warstwą ziemniaków, posól - czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaków.

Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie żaroodporne przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut.

Po tym czasie zdejmij folię aluminiową, posyp startym na małych oczkach serem i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 15 minut.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na gratinę ziemniaczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat gratiny ziemniaczanej

Gratina ziemniaczana ze śmietaną to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale możesz ją również podać jako dodatek do dań mięsnych. Sprawdzony przepis na gratinę ziemniaczaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, śmietanka 30%, czosnek, masło, ser Gruyere oraz sól.

A jak zrobić gratinę ziemniaczaną? Naczynie żaroodporne natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku oraz wysmaruj masłem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 mm (możesz wykorzystać malakser). W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę ziemniaków tak, aby plastry ziemniaków zachodziły na siebie na około 1 cm. Następnie ziemniaki posól odrobinę. Następnie ułóż kolejną warstwą ziemniaków, posól - czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich plasterków ziemniaków. Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie żaroodporne przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową, posyp startym na małych oczkach serem i zapiekaj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Stanowią one dobre źródło potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując gratina ziemniaczana stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe. Zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w gratinie ziemniaczanej

Lista alergenów dla gratiny ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • ser gruyère

Wartości odżywcze gratiny ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Gratina ziemniaczana to doskonała propozycja na samodzielne danie obiadowe lub dodatek do mięs. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania zapiekanki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
150.75
512.54
Białko (g)
4.58
15.57
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
13.34
45.34
Węglowodany przyswajalne (g)
11.82
40.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
8.95
30.43
Tłuszcze nasycone (g)
7.68
26.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.27
4.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
3.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.44
38.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
29.29
99.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.93
98.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
2.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.72
39.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.84
16.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
68.67
233.48
Potas (mg)
314.65
1069.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.28
340.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.14
326.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.89
67.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
1.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gratiny ziemniaczanej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gratiny ziemniaczanej

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ser gruyère
125 g
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
14.38
Za 125 g
Koszt składników
41.00