Gofry na wodzie

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry na wodzie ułożone na blacie.
Gofry na wodzie
Gofry na wodzie to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne gofry warto podać z dodatkiem bitej śmietany z owocami lub z dżemem.
Przygotowanie 30 min
160 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Woda gazowana (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, miska, gofrownica

Przepis na gofry na wodzie krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

W drugiej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa.

Następnie do żółtek dodaj olej i zmiksuj.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz połową łyżeczki sody oczyszczonej.

Do żółtek dodawaj partiami naprzemiennie mąkę oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszaj masę.

Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj masę.

Gofry smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Usmażone gofry odłóż na kratkę do odparowania.

Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gofry na wodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat gofrów na wodzie

Gofry na wodzie to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne, domowe gofry z wodą gazowaną doskonale smakują z dodatkiem bitej śmietany oraz świeżych owoców sezonowych. Gofry można podać również z dżemem lub kremem czekoladowym. Prosty przepis na gofry na wodzie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda gazowana, sól, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić gofry na wodzie? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Następnie do żółtek dodaj olej i zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz połową łyżeczki sody oczyszczonej. Do żółtek dodawaj partiami naprzemiennie mąkę oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszaj masę. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj masę. Gofry smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Usmażone gofry odłóż na kratkę do odparowania. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa, ciast oraz deserów. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować ciasto na gofry. Najlepsze gofry są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Domowe gofry świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w gofrach na wodzie

Lista alergenów dla gofrów na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na gofry na wodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze gofrów na wodzie

na 100g gotowej potrawy

Gofry na wodzie to doskonała propozycja na pyszny deser. Gofry warto podać z dodatkiem świeżych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
267.54
160.52
Białko (g)
7.08
4.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
33.37
20.02
Węglowodany przyswajalne (g)
33.37
20.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
11.82
7.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
9.88
5.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
25.76
15.46
Potas (mg)
67.47
40.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.21
11.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
1.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów na wodzie 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów na wodzie

Koszt składników
20.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Woda gazowana
400 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 400 ml
Koszt składników
20.60