Gofry na wodzie
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Woda gazowana (400 ml)
Przepis na gofry na wodzie krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
W drugiej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa.
Następnie do żółtek dodaj olej i zmiksuj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz połową łyżeczki sody oczyszczonej.
Do żółtek dodawaj partiami naprzemiennie mąkę oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszaj masę.
Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj masę.
Gofry smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Usmażone gofry odłóż na kratkę do odparowania.
Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat gofrów na wodzie
Gofry na wodzie to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne, domowe gofry z wodą gazowaną doskonale smakują z dodatkiem bitej śmietany oraz świeżych owoców sezonowych. Gofry można podać również z dżemem lub kremem czekoladowym. Prosty przepis na gofry na wodzie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda gazowana, sól, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić gofry na wodzie? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa. Następnie do żółtek dodaj olej i zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz połową łyżeczki sody oczyszczonej. Do żółtek dodawaj partiami naprzemiennie mąkę oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszaj masę. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj masę. Gofry smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Usmażone gofry odłóż na kratkę do odparowania. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa, ciast oraz deserów. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować ciasto na gofry. Najlepsze gofry są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Domowe gofry świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w gofrach na wodzie
Lista alergenów dla gofrów na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na gofry na wodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze gofrów na wodzie
Gofry na wodzie to doskonała propozycja na pyszny deser. Gofry warto podać z dodatkiem świeżych owoców.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.