Przepis na gofry gryczane krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska, gofrownica

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki.

Następnie dodaj mleko oraz olej i wybij jajko.

Składniki wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany.

Gofrownicę rozgrzej.

Partie ciasta smaż w gofrownicy, aż gofry będą rumiane.

Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry gryczane podane na pergaminie. Gofry polane są kremem czekoladowym.
Gofry gryczane
Koszt przygotowania dania
3.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
48

Gofry gryczane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach gryczanych

Gofry gryczane doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możesz podać się także jako deser. Domowe gofry z mąki gryczanej możesz podać z dodatkiem dżemu, świeżych owoców, z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na gofry gryczane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko spożywcze, olej rzepakowy, proszek do pieczenia bez glutenu, mąka gryczana oraz cukier.

A jak zrobić gofry gryczane? Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj mleko oraz olej i wybij jajko. Składniki wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Gofrownicę rozgrzej. Partie ciasta smaż w gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, dlatego świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka oraz zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. W mące gryczanej występują również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: fosfor, magnez, mieć, a także żelazo. Miedź spożywana w odpowiednich ilościach wspomaga układ odpornościowy.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować bezglutenowe gofry na bazie mąki gryczanej. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub ma ją ktoś w gronie twoich znajomych, przygotuj je jako alternatywę dla wyrobów z zawartością glutenu. Smaczne gofry możesz podać na słodkie śniadanie dla całej rodziny lub przygotować je jako deser. Gofry najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz podawać z ulubionymi dodatkami, do których możemy zaliczyć cukier puder, bitą śmietanę, świeże owoce lub dżem.

Wartości odżywcze gofrów gryczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
258.57 kcal
336.14 kcal
Białko
7.79 g
10.13 g

Węglowodany w gofrach gryczanych

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
34.99 g
45.48 g
Węglowodany przyswajalne
31.06 g
40.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.92 g
5.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
11.00 g
14.30 g
Tłuszcze nasycone
2.06 g
2.68 g
Tłuszcze nienasycone
8.93 g
11.61 g
Tłuszcze jednonasycone
6.17 g
8.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.77 g
3.60 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
55.74 mg
72.46 mg

Witaminy w przepisie na gofry gryczane

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
49.81 µg (mcg)
64.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.15 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.64 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
49.81 µg (mcg)
64.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.44 mg
3.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.87 µg (mcg)
38.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.97 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry gryczane

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
38.45 mg
49.99 mg
Potas
427.42 mg
555.64 mg
Wapń
121.19 mg
157.55 mg
Fosfor
282.23 mg
366.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
103.78 mg
134.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
2.52 mg
Cynk
1.55 mg
2.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów gryczanych 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach gryczanych

Lista alergenów dla gofrów gryczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania gofrów gryczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Proszek do pieczenia
5 g
bez glutenu
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mąka gryczana
150 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
28.60
Jak oceniasz przepis na gofry gryczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób