Gofry gryczane
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Proszek do pieczenia - bez glutenu (5 g)
- Mąka gryczana (150 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki (20 g)
Przepis na gofry gryczane krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki.
Następnie dodaj mleko oraz olej i wybij jajko.
Składniki wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany.
Gofrownicę rozgrzej.
Partie ciasta smaż w gofrownicy, aż gofry będą rumiane.
Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Ciastka owsianki
-
Smoothie
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Deser chia
-
Ciasteczka z masłem orzechowym
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Budyń jaglany
-
Lody domowe
-
Nutella ze śliwek
-
Deser z galaretki
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Placuszki serowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Kruche rogaliki
-
Zdrowe desery
Więcej informacji na temat gofrów gryczanych
Gofry gryczane doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możesz podać się także jako deser. Domowe gofry z mąki gryczanej możesz podać z dodatkiem dżemu, świeżych owoców, z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na gofry gryczane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mleko spożywcze, olej rzepakowy, proszek do pieczenia bez glutenu, mąka gryczana oraz cukier.
A jak zrobić gofry gryczane? Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj mleko oraz olej i wybij jajko. Składniki wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Gofrownicę rozgrzej. Partie ciasta smaż w gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, dlatego świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka oraz zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. W mące gryczanej występują również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: fosfor, magnez, mieć, a także żelazo. Miedź spożywana w odpowiednich ilościach wspomaga układ odpornościowy.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować bezglutenowe gofry na bazie mąki gryczanej. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub ma ją ktoś w gronie twoich znajomych, przygotuj je jako alternatywę dla wyrobów z zawartością glutenu. Smaczne gofry możesz podać na słodkie śniadanie dla całej rodziny lub przygotować je jako deser. Gofry najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz podawać z ulubionymi dodatkami, do których możemy zaliczyć cukier puder, bitą śmietanę, świeże owoce lub dżem.
Alergeny w gofrach gryczanych
Lista alergenów dla gofrów gryczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze gofrów gryczanych
Gofry gryczane to doskonała propozycja na przekąskę na diecie bezglutenowej. Gofry możesz podać z dodatkiem świeżych owoców lub z dżemem.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.