Gofry blw

Opublikowano: 13.10.2022 r., 22:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry dla niemowląt BLW
Gofry blw
Gofry, które będą niesamowicie delikatne i bezpieczne nawet dla dzieci. Koniecznie poznaj mój prosty i szybki przepis na gofry i przygotuj je samodzielnie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
122 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, gofrownica

Przepis na gofry blw krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, wlej mleko i oliwę z oliwek.

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Usmaż gofry na rozgrzanej gofrownicy.

Jak oceniasz przepis na gofry blw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofry blw

Gofry blw to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować pyszne, domowe gofry musisz wiedzieć , jak zrobić gofry blw.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry blw, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

W pierwszej kolejności poznaj mój sprawdzony przepis.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne każdy z Was ma w domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniecie je nawet w osiedlowym sklepiku. Przygotujcie sobie: mąkę, oliwę z oliwek, mleko. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.

Zatem, jak zrobić ciasto na gofry?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj pozostałe suche produkty, takie oliwa z oliwek i mleko, połącz składniki.

Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Smaż ciasto na mocno rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut.

Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub owocami, z bananami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w gofry blw

Lista alergenów dla gofry blw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze gofry blw

na 100g gotowej potrawy

Gofry możesz przygotować z napojem roślinnym lub innym rodzajem mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
244.85
122.42
Białko (g)
8.33
4.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
36.66
18.33
Węglowodany przyswajalne (g)
36.66
18.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.33
3.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
1.20
Tłuszcze nienasycone (g)
4.94
2.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Tiamina (mg)
0.48
0.24
Ryboflawina (mg)
0.27
0.14
Niacyna (mg)
3.15
1.57
Foliany (µg (mcg))
69.34
34.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
19.92
9.96
Potas (mg)
134.96
67.48
Wapń (mg)
68.45
34.23
Fosfor (mg)
107.08
53.54
Magnez (mg)
22.59
11.30
Żelazo (mg)
2.65
1.32
Cynk (mg)
0.70
0.35
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny gofry blw 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofry blw

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
25.50