Gofry blw
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na gofry blw krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, wlej mleko i oliwę z oliwek.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Usmaż gofry na rozgrzanej gofrownicy.
Więcej informacji na temat gofry blw
Gofry blw to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.
Aby przygotować pyszne, domowe gofry musisz wiedzieć , jak zrobić gofry blw.
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry blw, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.
W pierwszej kolejności poznaj mój sprawdzony przepis.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne każdy z Was ma w domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniecie je nawet w osiedlowym sklepiku. Przygotujcie sobie: mąkę, oliwę z oliwek, mleko. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.
Zatem, jak zrobić ciasto na gofry?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj pozostałe suche produkty, takie oliwa z oliwek i mleko, połącz składniki.
Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Smaż ciasto na mocno rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut.
Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub owocami, z bananami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w gofry blw
Lista alergenów dla gofry blw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze gofry blw
Gofry możesz przygotować z napojem roślinnym lub innym rodzajem mąki.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.