Galart drobiowy
- Udko kurczaka ze skórą (700 g)
- Udko kacze (500 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Groszek konserwowy (250 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na galart drobiowy krok po kroku
Udka z kurczaka i kaczki umieść w garnku.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej 2 litry wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Na 35 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru obrana marchew i selera.
Odcedź rosół i dodaj do niego żelatynę.
Dopraw solą, pieprzem oraz octem spirytusowym.
Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.
Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę.
Marchew i seler posiekaj w drobną kostkę.
Umieść mięso i warzywa w salaterkach.
Dodaj także natkę pietruszki i zalej wystudzony rosołem.
Schłodź w lodowce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat galartu drobiowego
Galart drobiowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Galart wykonać można z różnego rodzaju mięsa drobiowego. Mięso drobiowe posiada bardzo duża ilość kolagenu, dzięki temu można przygotować galaretę bez dodatku żelatyny. Przepis na galart drobiowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, udka kaczki, marchew, seler, liść laurowy, ziele angielskie, kukurydza, groszek, natka pietruszki, ocet spirytusowy, sól, pieprz, żelatyna.
Jak zrobić galart drobiowy? Udka z kurczaka i kaczki umieść w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej 2 litry wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Na 35 minut przed końcem gotowania dodaj do wywaru obrana marchew i selera. Odcedź rosół i dodaj do niego żelatynę. Dopraw solą, pieprzem oraz octem spirytusowym. Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Marchew i seler posiekaj w drobną kostkę. Umieść mięso i warzywa w salaterkach. Dodaj także natkę pietruszki i zalej wystudzony rosołem. Schłodź w lodowce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu.
Podsumowując sprawdzony przepis na galart pozwoli przygotować udane danie. Łatwe danie, jakim jest galart, zaskoczy Twoich gości podczas wieczornych spotkań. Pyszna galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodowce. Można ja przechowywać przez kilka dni. Galaretę można przygotować tylko z kurczaka, będzie ona wówczas bardziej delikatna w smaku. Smaczna galareta to łatwy przepis na danie na imprezę.
Alergeny w galarcie drobiowym
Lista alergenów dla galartu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze galartu drobiowego
Galart drobiowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.