Futomaki sushi

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Futomaki sushi podane na ciemnym półmisku.
Futomaki sushi
Futomaki z łososiem wędzonym to doskonała propozycja na przekąskę lub romantyczną kolację dla dwojga. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne sushi.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
68 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Ryż do sushi (100 g)
  • Arkusze nori 4 arkusze (10 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Ogórek 1 średnia sztuka (100 g)
  • Awokado 1 mała sztuka (120 g)
  • Serek śmietankowy (50 g)
  • Wasabi (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet ryżowy, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka, mata do sushi

Przepis na futomaki sushi krok po kroku

Ryż zalej wodą i odcedź. Czynność powtórz około 5 razy, aż woda wylewana z ryżu będzie czysta.

Po przepłukaniu ryż zalej wodą i pozostaw go na 30 minut w misce.

Po tym czasie ryż ponownie przepłukać włóż do garnka, zalej mniej więcej taką samą objętością wody i gotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i ryż gotuj jeszcze 10 minut.

Po tym czasie wyłącz palnik, a ryż pozostaw w garnku na około 20 minut (nie zdejmuj pokrywki).

W miseczce wymieszaj 3 łyżki octu ryżowego, łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli.

Ryż przełóż do miski, dodaj zaprawę octową i składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Ryż pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

Łososia wędzonego pokrój w paski. Ogórka obierz i pokrój w słupki. Awokado również obierz, pozbaw pestki i pokrój w plasterki.

Na macie bambusowej ułóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Ręce zwilż wodą i ułóż na nim równomiernie ryż (na około 2/3 powierzchni nori.

Na środku ryżu posmaruj po pasku wasabi oraz serka śmietankowego.

W jednej linii na ryżu ułóż obok siebie paski łososia, awokado oraz ogórka.

Przy pomocy maty zwiń rolkę i przygotuj pozostałe 3 rolki.

Każdą rolkę przetnij na pół, ułóż je obok siebie i podziel na 3 równe części.

Gotowe futomaki ułóż na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu sojowego, wasabi oraz imbiru marynowanego.

Jak oceniasz przepis na futomaki sushi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat futomaków sushi

Futomaki sushi z łososiem wędzonym doskonale smakuje z dodatkiem sosu sojowego. Pyszne, domowe sushi to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub jako romantyczną kolację dla dwojga. Przepis na futomaki sushi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - obecnie istnieje wiele przyrządów ułatwiających zwijanie rolek sushi. Na naszej stronie dowiesz się jak zawijać rolki sushi w domu. Do wykonania sushi potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, arkusze nori, łosoś wędzony, ogórek, awokado, serek śmietankowy, wasabi, sól, ocet ryżowy oraz cukier.

A jak zrobić futomaki sushi? Ryż ugotuj. W miseczce wymieszaj 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki soli. Ryż przełóż do miski, dodaj zaprawę octową i składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Ryż pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Łososia wędzonego pokrój w paski. Ogórka obierz i pokrój w słupki. Awokado również obierz, pozbaw pestki i pokrój w plasterki. Na macie bambusowej ułóż arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Ręce zwilż wodą i ułóż na nim równomiernie ryż (na około 2/3 powierzchni nori. Na środku ryżu posmaruj po pasku wasabi oraz serka śmietankowego. W jednej linii na ryżu ułóż obok siebie paski łososia, awokado oraz ogórka. Przy pomocy maty zwiń rolkę i przygotuj pozostałe 3 rolki. Każdą rolkę przetnij na pół, ułóż je obok siebie i podziel na 3 równe części. Gotowe futomaki ułóż na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu sojowego, wasabi oraz imbiru marynowanego.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D, potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując smaczne sushi stanowi doskonały pomysł na romantyczną kolację dla dwojga. Najlepsze sushi jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatki do rolek warto podać sos sojowy, wasabi oraz imbir marynowany.

Alergeny w futomakach sushi

Lista alergenów dla futomaków sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze futomaków sushi

na 100g gotowej potrawy

Futomaki sushi to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Obecność warzyw oraz łososia w futomakach sprawia, że zawierają one spore ilości składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
172.16
68.86
Białko (g)
7.24
2.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
20.80
8.32
Węglowodany przyswajalne (g)
17.80
7.12
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.84
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
7.40
2.96
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
1.71
Brak danych dla: ryż do sushi, wasabi.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.33
5.33
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
37.45
14.98
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.06
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
0.27
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.37
2.15
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.51
13.80
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.03
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
0.60
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.06
9.22
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.67
11.47
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
187.75
75.10
Potas (mg)
237.53
95.01
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.88
11.55
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.73
25.09
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.55
7.02
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
0.21
Brak danych dla: arkusze nori.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
0.16
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: ryż do sushi, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny futomaków sushi 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania futomaków sushi

Koszt składników
149.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do sushi
100 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Arkusze nori
10 g
4 arkusze
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 10 g
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Ogórek
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Awokado
120 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Serek śmietankowy
50 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 50 g
Wasabi
30 g
66.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
7.92
Za 30 g
Koszt składników
149.40