Frużelina z borówek
- Borówka amerykańska (500 g)
- Cukier (120 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na frużelinę z borówek krok po kroku
Borówki oczyszczamy dokładnie i myjemy je. Pozostawiamy owoce na durszlaku do momentu wyschnięcia ich.
Następnie przekładamy je do garnka. Zasypujemy je cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Owoce gotujemy na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas.
W szklance rozrabiamy z wodą (10 ml) mąkę ziemniaczaną, a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Wszystko wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel.
Dodatek do deserów przechowujemy w chłodnym miejscu, a przed użyciem ocieplamy ją tak, aby konsystencja była lejąca.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat frużeliny z borówek
Pyszna frużelina z borówek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast lub deseru na zimno. Dodatek do słodkości z borówek amerykańskich i soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że deser zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić frużelinę z borówek? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku borówki oczyszczamy dokładnie i myjemy je. Pozostawiamy owoce na durszlaku do momentu wyschnięcia ich. Następnie przekładamy je do garnka. Zasypujemy je cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Owoce gotujemy na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. W szklance rozrabiamy z wodą (10 ml) mąkę ziemniaczaną, a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Wszystko wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel. Dodatek do deserów przechowujemy w chłodnym miejscu, a przed użyciem ocieplamy ją tak, aby konsystencja była lejąca.
Sprawdzony przepis na frużelinę z borówek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowa frużelina do deserów i tortów odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.
Alergeny w frużelinie z borówek
Lista alergenów dla frużeliny z borówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę z borówek
Wartości odżywcze frużeliny z borówek
Frużelina ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(620g)
Węglowodany
(620g)
Tłuszcze
(620g)
Witaminy
(620g)
Składniki mineralne
(620g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.