Przepis na frużelinę z borówek krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
garnek

Borówki oczyszczamy dokładnie i myjemy je. Pozostawiamy owoce na durszlaku do momentu wyschnięcia ich.

Następnie przekładamy je do garnka. Zasypujemy je cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Owoce gotujemy na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas.

W szklance rozrabiamy z wodą (10 ml) mąkę ziemniaczaną, a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Wszystko wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel.

Dodatek do deserów przechowujemy w chłodnym miejscu, a przed użyciem ocieplamy ją tak, aby konsystencja była lejąca.

Frużelina z borówek do deserów
Frużelina z borówek
Koszt przygotowania dania
26.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
810 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
85

Frużelina z borówek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o frużelinie z borówek

Pyszna frużelina z borówek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast lub deseru na zimno. Dodatek do słodkości z borówek amerykańskich i soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że deser zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić frużelinę z borówek? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku borówki oczyszczamy dokładnie i myjemy je. Pozostawiamy owoce na durszlaku do momentu wyschnięcia ich. Następnie przekładamy je do garnka. Zasypujemy je cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Owoce gotujemy na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. W szklance rozrabiamy z wodą (10 ml) mąkę ziemniaczaną, a żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Wszystko wlewamy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Konsystencja frużeliny powinna przypominać kisiel. Dodatek do deserów przechowujemy w chłodnym miejscu, a przed użyciem ocieplamy ją tak, aby konsystencja była lejąca.

Sprawdzony przepis na frużelinę z borówek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Domowa frużelina do deserów i tortów odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.

Wartości odżywcze frużeliny z borówek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(620g)
Energia (kalorie)
130.72 kcal
810.48 kcal
Białko
3.31 g
20.52 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.51 mg

Węglowodany w frużelinie z borówek

Na 100g
Na porcję
(620g)
Węglowodany
30.81 g
191.04 g
Węglowodany przyswajalne
28.88 g
179.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.94 g
12.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(620g)
Tłuszcz
0.32 g
1.99 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
1.01 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.98 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.25 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.73 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na frużelinę z borówek

Na 100g
Na porcję
(620g)
Witamina A
2.31 µg (mcg)
14.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.52 mg
46.62 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
2.74 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.26 mg
Niacyna
0.38 mg
2.36 mg
Foliany
5.92 µg (mcg)
36.72 µg (mcg)
Beta karoten
24.62 µg (mcg)
152.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na frużelinę z borówek

Na 100g
Na porcję
(620g)
Sód
7.83 mg
48.55 mg
Potas
75.48 mg
467.96 mg
Wapń
7.49 mg
46.45 mg
Fosfor
13.02 mg
80.70 mg
Magnez
6.29 mg
39.01 mg
Żelazo
0.28 mg
1.74 mg
Cynk
0.14 mg
0.85 mg
Miedź
0.12 mg
0.73 mg
Mangan
0.27 mg
1.67 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny z borówek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w frużelinie z borówek

Lista alergenów dla frużeliny z borówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę z borówek

Cena przygotowania frużeliny z borówek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na frużelinę z borówek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób