Frużelina jagodowa
- Jagody (400 g)
- Cukier - niepełna szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
Przepis na frużelinę jagodową krok po kroku
Jagody opłucz pod bieżącą wodą i przełóż je do garnuszka.
Następnie do garnuszka z owocami dodaj cukier i całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok (staraj się nie mieszać zbyt często jagód, aby pozostały w całości).
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w dwóch łyżkach stołowych zimnej wody. Następnie przelej ją do jagód i mieszaj do momentu, aż wszystko zgęstnieje.
Jagody zagotuj i pozostaw do wystudzenia.
Frużelinę jagodową przełóż do słoika i przechowuj ją maksymalnie 7 dni w lodówce.
Gotową frużelinę wykorzystaj jako dodatek np. do przygotowania tortu.
Więcej informacji na temat frużeliny jagodowej
Frużelina jagodowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do ciast. Frużelinę ze świeżych jagód możesz wykorzystać jako dodatek do tortów. Smaczna frużelina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy owsianek. Sprawdzony przepis na frużelinę jagodową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania frużeliny potrzebne będą jedynie świeże jagody, cukier oraz mąka ziemniaczana. Poza sezonem możesz wykorzystać jagody mrożone.
A jak zrobić frużelinę jagodową? Jagody opłucz pod bieżącą wodą i przełóż je do garnuszka. Następnie do garnuszka z owocami dodaj cukier i całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w dwóch łyżkach stołowych zimnej wody. Następnie przelej ją do jagód i mieszaj do momentu, aż wszystko zgęstnieje. Jagody zagotuj i pozostaw do wystudzenia. Frużelinę jagodową przełóż do słoika i przechowuj ją maksymalnie 7 dni w lodówce. Gotową frużelinę wykorzystaj jako dodatek np. do przygotowania tortu.
Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru oraz kalorii w diecie może przyczynić się do rozwoju nadwagi lub otyłości.
Podsumowując: pyszna frużelina jagodowa stanowi doskonały dodatek do ciast, śniadań na słodko lub do kanapek. Najlepsza frużelina jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w frużelinie jagodowej
Lista alergenów dla frużeliny jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę jagodową
Wartości odżywcze frużeliny jagodowej
Frużelina jagodowa stanowi doskonały dodatek do ciast i tortów. Frużelina jest dość kaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie (niewielka ilość spożywana co jakiś czas nie powinna zaszkodzić).
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.