Frużelina jagodowa

Opublikowano: 01.04.2023 r., 10:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frużelina jagodowa podana w miseczce jako dodatek do pieczywa.
Frużelina jagodowa
Frużelina jagodowa stanowi doskonały dodatek do wypieków. Warto wykorzystać ją jako dodatek do tortów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na frużelinę jagodową.
Przygotowanie 40 min
826 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Jagody (400 g)
  • Cukier niepełna szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 700 ml

Przepis na frużelinę jagodową krok po kroku

Jagody opłucz pod bieżącą wodą i przełóż je do garnuszka.

Następnie do garnuszka z owocami dodaj cukier i całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok (staraj się nie mieszać zbyt często jagód, aby pozostały w całości).

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w dwóch łyżkach stołowych zimnej wody. Następnie przelej ją do jagód i mieszaj do momentu, aż wszystko zgęstnieje.

Jagody zagotuj i pozostaw do wystudzenia.

Frużelinę jagodową przełóż do słoika i przechowuj ją maksymalnie 7 dni w lodówce.

Gotową frużelinę wykorzystaj jako dodatek np. do przygotowania tortu.

Jak oceniasz przepis na frużelinę jagodową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat frużeliny jagodowej

Frużelina jagodowa to doskonały pomysł na smaczny dodatek do ciast. Frużelinę ze świeżych jagód możesz wykorzystać jako dodatek do tortów. Smaczna frużelina świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek czy owsianek. Sprawdzony przepis na frużelinę jagodową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania frużeliny potrzebne będą jedynie świeże jagody, cukier oraz mąka ziemniaczana. Poza sezonem możesz wykorzystać jagody mrożone.

A jak zrobić frużelinę jagodową? Jagody opłucz pod bieżącą wodą i przełóż je do garnuszka. Następnie do garnuszka z owocami dodaj cukier i całość smaż na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w dwóch łyżkach stołowych zimnej wody. Następnie przelej ją do jagód i mieszaj do momentu, aż wszystko zgęstnieje. Jagody zagotuj i pozostaw do wystudzenia. Frużelinę jagodową przełóż do słoika i przechowuj ją maksymalnie 7 dni w lodówce. Gotową frużelinę wykorzystaj jako dodatek np. do przygotowania tortu.

Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru oraz kalorii w diecie może przyczynić się do rozwoju nadwagi lub otyłości.

Podsumowując: pyszna frużelina jagodowa stanowi doskonały dodatek do ciast, śniadań na słodko lub do kanapek. Najlepsza frużelina jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w frużelinie jagodowej

Lista alergenów dla frużeliny jagodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę jagodową

Wartości odżywcze frużeliny jagodowej

na 100g gotowej potrawy

Frużelina jagodowa stanowi doskonały dodatek do ciast i tortów. Frużelina jest dość kaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie (niewielka ilość spożywana co jakiś czas nie powinna zaszkodzić).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
150.21
826.18
Białko (g)
0.65
3.58
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
38.51
211.82
Węglowodany przyswajalne (g)
36.69
201.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
10.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.33
1.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
1.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.80
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
2.14
11.79
Witamina B6 (mg)
0.05
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.00
38.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.41
2.26
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.19
Niacyna (mg)
0.36
1.99
Foliany (µg (mcg))
4.73
26.03
Beta karoten (µg (mcg))
22.86
125.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
1.96
10.80
Potas (mg)
73.39
403.66
Wapń (mg)
5.71
31.43
Fosfor (mg)
11.57
63.64
Magnez (mg)
5.45
29.96
Żelazo (mg)
0.24
1.31
Cynk (mg)
0.13
0.70
Miedź (mg)
0.05
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny jagodowej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny jagodowej

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
10 g
2 płaskie łyżeczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
27.50