Farsz z kapustą i grzybami
- Kapusta kiszona (800 g)
- Suszone grzyby (60 g)
- Cebula (300 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na farsz z kapustą i grzybami krok po kroku
Grzyby namocz w wodzie na całą noc. Rano wyjmij z wody i osusz. Grzyby pokrój grubo.
Cebulę obierz i poszatkuj drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut.
Kapustę opłucz i odciśnij nadmiar soku. Poszatkuj drobno i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe. Gotuj ok. 1 h do miękkości.
Po tym czasie przełóż kapustę na patelnie z grzybami i smaż do momentu, aż nadmiar wody wyparuje.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu z kapustą i grzybami
Farsz z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do krokietów, pysznych pierogów, czy uszek. Wspaniale smakuje i jest niezwykle prosty oraz szybki w przygotowaniu.
Przepis na farsz z kapustą i grzybami to doskonały pomysł na bazę do wielu tradycyjnych dań. Ten farsz jest zaskakująco świeży, ostry i bardzo aromatyczny. Aromat to głównie zasługa grzybów. To one sprawiają, że całość pachnie niesamowicie i ma wspaniały smak. Farsz jest jednym z najczęściej przygotowywanych. Nadaje się idealnie zarówno do pierogów, jak i krokietów. Możesz sięgać po niego nie tylko w czasie świąt. Możesz wykorzystać suszone grzyby, by zawsze móc go przygotować.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz z kapustą i grzybami, by był najlepszy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz go zrobić z grzybami suszonymi, ale i świeżymi, w zależności od tego, jakie masz w swojej spiżarni. Całość rozłożona jest na łatwe kroki, dzięki którym całość nie wydaje się skomplikowana. Farsz można stworzyć nawet dzień wcześniej, dzięki czemu smaki dobrze się ze sobą połączą. Na farsz składa się kapusta kiszona i grzyby. To połączenie, które świetnie się sprawdza, nie tylko w pierogach, ale również innych polskich daniach. Dobrze jest wybrać kapustę kiszoną, która świetnie współgra z ciastem i sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. W tym wypadku jak najbardziej sprawdzi się opcja bardzo kwaśna, dlatego nie trzeba jej wcześniej płukać, czy namaczać, choć smażenie jest niezbędne. Duża część osób rezygnuje z dodatku kapusty do swoich dań, ze względu na to, że jest to produkt ciężkostrawny. By to zmienić wystarczy dodać do obróbki termicznej odrobinę kminku. Kiszona kapusta to świetne źródło witaminy C, K i probiotyków. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i trawienny. Dodatkowo wspaniale smakuje. Gdy sparuje się ją z grzybami, tworzą niezwykle udany duet. Pieczarki zwykle wykorzystuje się ze względu na ich walory smakowe, jednak poza tym dostarczają one również sporo cennych składników odżywczych i mineralnych, dlatego włączyć je do codziennego menu.
Alergeny w farszu z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla farszu z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz z kapustą i grzybami
Wartości odżywcze farszu z kapustą i grzybami
To zdrowa opcja, która dostarczy witamin.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.