Farsz do jajek z pieczarek
- Musztarda (20 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na farsz do jajek z pieczarek krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli.
Żółtka rozgnieć widelcem i połącz z pieczarkami i musztardą.
Farsz dopraw do smaku i połącz z tartym parmezanem.
Gotowy farsz nakładaj do białek jaj.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat farszu do jajek z pieczarek
Farsz do jajek z pieczarek jest doskonałą opcją na wspaniałą imprezową przekąskę. Faszerowane jajka są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo ciekawe.
Przepis na farsz do jajek z pieczarek to pomysł na genialną przystawkę. Sprawdzą się wspaniale na święta, zwłaszcza na Wielkanoc. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i pieczarki. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. Całość łączy się z pieczarkami które, choć zwykle cenione tylko ze względu na pyszny smak, są również prawdziwą skarbnicą wartościowych składników. Dostarczają sporo witamin z grupy B, które oprócz tego, że dbają o układ nerwowy, są również niezwykle ważne do zachowania zdrowego układu hormonalnego. Grzyby dostarczają również selenu i cynku, pierwiastków, bez których ciężko jest mówić o zdrowym układzie immunologicznym.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do jajek z pieczarek, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzą z niego najlepsze jajka faszerowane. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę stołu. Będą idealną propozycją na wielkanocne śniadanie. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Te nadziewane jajka są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. To danie robi się w ekspresowym tempie, zwłaszcza gdy ma się już ugotowane jajka. Wystarczy tylko połączyć składniki i cała przekąska gotowa. Jajka można wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, a można też użyć szprycy, jeżeli zależy nam na pięknym i dekoracyjnym efekcie. Te jajka mają piękny, barwny farsz, który przyciąga wzrok. Można je dodatkowo udekorować szczypiorkiem, czy natką pietruszki, by sprawić, że będą się prezentowały jeszcze lepiej.
Alergeny w farszu do jajek z pieczarek
Lista alergenów dla farszu do jajek z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze farszu do jajek z pieczarek
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(126g)
Węglowodany
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy
(126g)
Składniki mineralne
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.