Farfalle
- Makaron kokardki (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Pesto zielone (50 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na farfalle krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Cukinię pokrój w słupki.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem.
Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli.
Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut.
Odcedź makaron i połącz z sosem.
Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.
Więcej informacji na temat farfalle
Pyszne farfalle to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Makaron farfalle jest bardzo popularnym kształtem makaronu, który świetnie łączy się z sosami. Makaron w kształcie motylków sprawdza się także w sałatkach makaronowych. Jest to makaron, którego nie przygotujesz samodzielnie w domu, gdyż do jego wyrobu potrzeba odpowiednich foremek. Przepis na farfalle jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron kokardki, cebula, pierś z kurczaka, cukinia, śmietana kremówka, suszone pomidory z chilli, koper, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić farfalle? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w słupki. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i połącz z sosem. Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka.
Podsumowując pomysł na włoski makaron z kurczakiem doskonale sprawdzi się na obiad. Prosty przepis gwarantuje wykonanie udanej potrawy. Pyszny szybki obiad przygotujesz w niespełna 20 minut. Farfalle jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż makaron napęcznieje. Łatwe danie sprawdzi się także dla dzieci lub jako kolacja w gronie znajomych.
Alergeny w farfalle
Lista alergenów dla farfalle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron kokardki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Pesto zielone
- Ser parmezan
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze farfalle
Farfalle to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono także dobrym źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.