Farfalle

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta farfalle na patelni.
Farfalle
Farfalle to nic innego jak makaron w kształcie kokardek. Jest on bardzo popularnym rodzajem makaronu, gdyż pasuje do wielu sosów i potraw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
931 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron kokardki (400 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Pesto zielone (50 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na farfalle krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Cukinię pokrój w słupki.

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem.

Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli.

Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i połącz z sosem.

Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na farfalle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat farfalle

Pyszne farfalle to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Makaron farfalle jest bardzo popularnym kształtem makaronu, który świetnie łączy się z sosami. Makaron w kształcie motylków sprawdza się także w sałatkach makaronowych. Jest to makaron, którego nie przygotujesz samodzielnie w domu, gdyż do jego wyrobu potrzeba odpowiednich foremek. Przepis na farfalle jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron kokardki, cebula, pierś z kurczaka, cukinia, śmietana kremówka, suszone pomidory z chilli, koper, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić farfalle? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w słupki. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i połącz z sosem. Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka.

Podsumowując pomysł na włoski makaron z kurczakiem doskonale sprawdzi się na obiad. Prosty przepis gwarantuje wykonanie udanej potrawy. Pyszny szybki obiad przygotujesz w niespełna 20 minut. Farfalle jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż makaron napęcznieje. Łatwe danie sprawdzi się także dla dzieci lub jako kolacja w gronie znajomych.

Alergeny w farfalle

Lista alergenów dla farfalle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze farfalle

na 100g gotowej potrawy

Farfalle to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono także dobrym źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
177.35
931.09
Białko (g)
10.09
52.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
16.13
84.67
Węglowodany przyswajalne (g)
15.07
79.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
5.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
7.82
41.05
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
34.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
6.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
3.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.17
111.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
16.20
85.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.35
28.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, pesto zielone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.93
36.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.03
15.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.34
80.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
48.95
256.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
65.49
343.82
Potas (mg)
212.69
1116.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.05
231.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
120.55
632.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.24
127.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
2.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
3.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farfalle 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farfalle

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kokardki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Pesto zielone
50 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 50 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
66.50