Przepis na farfalle krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Cukinię pokrój w słupki.

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem.

Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli.

Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i połącz z sosem.

Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.

Farfalle w trakcie przygotowywania podane na patelni.
Farfalle
Koszt przygotowania dania
43.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
931 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
68

Farfalle - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farfalle

Pyszne farfalle to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Makaron farfalle jest bardzo popularnym kształtem makaronu, który świetnie łączy się z sosami. Makaron w kształcie motylków sprawdza się także w sałatkach makaronowych. Jest to makaron, którego nie przygotujesz samodzielnie w domu, gdyż do jego wyrobu potrzeba odpowiednich foremek. Przepis na farfalle jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron kokardki, cebula, pierś z kurczaka, cukinia, śmietana kremówka, suszone pomidory z chilli, koper, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić farfalle? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię pokrój w słupki. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię i podduś przez 4-5 minut pod przykryciem. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj pesto, koper i suszone pomidory z chilli. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp makaron i gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i połącz z sosem. Podawaj w głębokich talerzach, wierzch posyp parmezanem.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka.

Podsumowując pomysł na włoski makaron z kurczakiem doskonale sprawdzi się na obiad. Prosty przepis gwarantuje wykonanie udanej potrawy. Pyszny szybki obiad przygotujesz w niespełna 20 minut. Farfalle jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż makaron napęcznieje. Łatwe danie sprawdzi się także dla dzieci lub jako kolacja w gronie znajomych.

Wartości odżywcze farfalle

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kalorie)
177.35 kcal
931.09 kcal
Białko
10.09 g
52.96 g

Węglowodany w farfalle

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany
16.13 g
84.67 g
Węglowodany przyswajalne
15.07 g
79.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
5.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz
7.82 g
41.05 g
Tłuszcze nasycone
6.53 g
34.31 g
Tłuszcze nienasycone
1.28 g
6.74 g
Tłuszcze jednonasycone
0.62 g
3.28 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
3.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
21.17 mg
111.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na farfalle

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A
16.20 µg (mcg)
85.06 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
1.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.35 mg
28.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, pesto zielone.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
1.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
6.93 µg (mcg)
36.37 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.03 mg
15.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
15.34 µg (mcg)
80.52 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
48.95 µg (mcg)
256.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farfalle

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód
65.49 mg
343.82 mg
Potas
212.69 mg
1116.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
44.05 mg
231.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
120.55 mg
632.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
24.24 mg
127.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
2.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
3.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farfalle 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farfalle

Lista alergenów dla farfalle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Cena przygotowania farfalle

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kokardki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Pesto zielone
50 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 50 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na farfalle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób