Fajita z wołowiną

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wołowina na tortilli, deska drewniana
Fajita z wołowiną
Fajita z wołowiną to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Fajita z wołowiną stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 30 min
543 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (300 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Sok z limonki (20 ml)
  • Papryczka Jalapeno (30 g)
  • Rum - 1 kieliszek (50 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Tortilla - 6 sztuk (300 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na fajitę z wołowiną krok po kroku

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Papryczkę jalapeno pozbaw nasion i pokrój w kostkę.

Mięso wołowe pokroju w cienkie paski i zamarynuj w soku z limonki, rumie oraz połowie oliwy z oliwek przez około godzin.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż na niej papryki przez około 7 minut.

Po tym czasie do papryki dodaj cebulę czerwoną i duś przez 5 minut.

Następnie dodaj wołowinę i duś kolejne 7 minut.

Na koniec smażenia mięso oraz warzywa dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.

Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej tortille z dwóch stron.

Następnie na każdą tortillę nałóż farsz oraz odrobinę śmietany i zwiń.

Gotowe tortille podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na fajitę z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat fajity z wołowiną

Fajita z wołowiną to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Fajita to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza fajita świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na fajitę z wołowiną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe, papryki kolorowe, cebula czerwona, sok z limonki, papryczka jalapeno, rum, czosnek, oliwa z oliwek, tortilla, śmietana 18%, sól i pieprz.

Jak zrobić fajitę z wołowiną? Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryczkę jalapeno pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Mięso wołowe pokroju w cienkie paski i zamarynuj w soku z limonki, rumie oraz połowie oliwy z oliwek przez około godzin. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż na niej papryki przez około 7 minut. Po tym czasie do papryki dodaj cebulę czerwoną i duś przez 5 minut. Następnie dodaj wołowinę i duś kolejne 7 minut. Na koniec smażenia mięso oraz warzywa dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej tortille z dwóch stron. Następnie na każdą tortillę nałóż farsz oraz odrobinę śmietany i zwiń. Gotowa tortilla jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W papryce znajdziemy spore ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na funkcje układu odpornościowego - podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo warzywo jest niskokaloryczne, dlatego chętnie włączane jest do diet redukcyjnych.

Podsumowując domowa tortilla meksykańska to doskonały pomysł na obiad. Fajitas to także dobre danie na spotkanie ze znajomymi lub przekąska podczas spotkań rodzinnych. Smaczne danie możesz przygotować z wołowiną, kurczakiem lub krewetkami. Pyszne połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest także dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Alergeny w fajicie z wołowiną

Lista alergenów dla fajity z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze fajity z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

Fajita z wołowiną to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub przystawkę. Wykorzystanie papryki wzbogaca danie w wiele składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
144.88
543.31
Białko (g)
5.92
22.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
12.93
48.50
Węglowodany przyswajalne (g)
11.49
43.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
5.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
6.99
26.20
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
11.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
15.03
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
11.66
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
3.36
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: polędwica wołowa, oliwa z oliwek, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.90
70.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
32.94
123.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.97
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
53.74
201.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
2.70
Brak danych dla: papryka żółta, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.81
29.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.83
10.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.35
121.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
264.76
992.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
160.60
602.25
Potas (mg)
182.08
682.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.03
161.35
Fosfor (mg)
96.06
360.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.49
54.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
3.94
Cynk (mg)
0.70
2.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fajity z wołowiną 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fajity z wołowiną

Koszt składników
181.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z limonki
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Papryczka Jalapeno
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Rum
50 ml
1 kieliszek
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 50 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Tortilla
300 g
6 sztuk
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 300 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
181.70