Fajita z wołowiną
- Polędwica wołowa (300 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula czerwona - 1 średnia sztuka (100 g)
- Sok z limonki (20 ml)
- Papryczka Jalapeno (30 g)
- Rum - 1 kieliszek (50 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Tortilla - 6 sztuk (300 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na fajitę z wołowiną krok po kroku
Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Papryczkę jalapeno pozbaw nasion i pokrój w kostkę.
Mięso wołowe pokroju w cienkie paski i zamarynuj w soku z limonki, rumie oraz połowie oliwy z oliwek przez około godzin.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż na niej papryki przez około 7 minut.
Po tym czasie do papryki dodaj cebulę czerwoną i duś przez 5 minut.
Następnie dodaj wołowinę i duś kolejne 7 minut.
Na koniec smażenia mięso oraz warzywa dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.
Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej tortille z dwóch stron.
Następnie na każdą tortillę nałóż farsz oraz odrobinę śmietany i zwiń.
Gotowe tortille podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Pancakes
-
Papryka faszerowana
-
Placki z dyni
-
Pulpety
-
Krokiety z mięsem
-
Zupa krem z cukinii
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Ceviche
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Spring rolls
-
Zupa krem z pomidorów
-
Pałki z kurczaka
-
Placki z serka wiejskiego
-
Moussaka
-
Bananowe pancakes
-
Pyszna kolacja
Więcej informacji na temat fajity z wołowiną
Fajita z wołowiną to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Fajita to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza fajita świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na fajitę z wołowiną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe, papryki kolorowe, cebula czerwona, sok z limonki, papryczka jalapeno, rum, czosnek, oliwa z oliwek, tortilla, śmietana 18%, sól i pieprz.
Jak zrobić fajitę z wołowiną? Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryczkę jalapeno pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Mięso wołowe pokroju w cienkie paski i zamarynuj w soku z limonki, rumie oraz połowie oliwy z oliwek przez około godzin. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż na niej papryki przez około 7 minut. Po tym czasie do papryki dodaj cebulę czerwoną i duś przez 5 minut. Następnie dodaj wołowinę i duś kolejne 7 minut. Na koniec smażenia mięso oraz warzywa dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej tortille z dwóch stron. Następnie na każdą tortillę nałóż farsz oraz odrobinę śmietany i zwiń. Gotowa tortilla jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Papryka zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W papryce znajdziemy spore ilości witaminy C, która pozytywnie wpływa na funkcje układu odpornościowego - podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo warzywo jest niskokaloryczne, dlatego chętnie włączane jest do diet redukcyjnych.
Podsumowując domowa tortilla meksykańska to doskonały pomysł na obiad. Fajitas to także dobre danie na spotkanie ze znajomymi lub przekąska podczas spotkań rodzinnych. Smaczne danie możesz przygotować z wołowiną, kurczakiem lub krewetkami. Pyszne połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest także dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Alergeny w fajicie z wołowiną
Lista alergenów dla fajity z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze fajity z wołowiną
Fajita z wołowiną to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub przystawkę. Wykorzystanie papryki wzbogaca danie w wiele składników odżywczych.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.