Eklerki
- Masło (150 g)
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na eklerki krok po kroku
Masło roztop w garnku, następnie dodaj do niego szklankę wody i zagotuj.
Do garnka z masłem wsyp mąkę i ucieraj składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Powinna powstać gęsta masa odchodząca od brzegów garnka.
Ciasto przełóż do miski i ostudź.
Do masy dodawaj po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach miksera do momentu uzyskania gładkiej masy.
Na koniec dodaj opakowanie proszku do pieczenia i dokładnie zmiksuj masę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Uzyskane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (około 2cm). Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj około 7cm długości paski. Między każdym paskiem zachowaj kilkucentymetrowe odstępy.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika a paski do eklerków piecz przez około 20 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek piekarnika.
Upieczone eklerki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj kolejną porcję pasków i postępuj z nimi w ten sam sposób.
Przygotuj masę z bitej śmietany: mocno schłodzoną śmietankę kremową ubijaj z dodatkiem cukru pudru do momentu dokładnego ubicia sztywnej piany.
Paski eklerków przekrój wzdłuż, następnie na dolną część nałóż bitą śmietanę i przykryj eklerki górną częścią ciasta.
Eklerki możesz przygotować również z owocami w środku oraz z polewą czekoladową.
Więcej informacji na temat eklerek
Domowe eklerki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny oraz dla gości lub znajomych. Doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kawy. Dla najmłodszych polecam ten smakołyk jako dodatek do gorącego kakao na mleku. Sprawdzony przepis na eklerki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania to masło, mąka pszenna, jajka, śmietanka kremowa, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
A więc jak zrobić ciasto na eklerki? Wystarczy, że roztopisz masło i dodasz do niego wodę. Następnie do masła dodasz mąkę i będziesz ucierać składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie masę ostudź, dodawaj do niej po jednym jajku i ubijaj przy pomocy miksera. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki. Teraz odpowiem na pytanie jak upiec eklerki. Na blaszkę wyłożoną papierem za pomocą szprycy rozprowadź ciasto w paskach o długości około 7 cm. Tak przygotowane eklerki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ważne jest, aby na tym etapie nie otwierać drzwiczek piekarnika. Krem na eklerki przygotujesz miksując śmietankę z cukrem pudrem. Tak przygotowanym kremem posmaruj dolną cześć eklerka, a następnie zakryj go drugą częścią. Eklerki możesz polać również polewą czekoladową lub włożyć na masę kremową świeże sezonowe owoce.
Podsumowując ciasto parzone na eklerki z dodatkiem kremu śmietankowego to doskonała propozycja na smaczny deser. Ten prosty przepis to idealny pomysł na deser wykonany przez początkującego kucharza. Eklerki to doskonały dodatek do kawy i herbaty, ale smakują również z dodatkiem ciepłego mleka czy kakao. Eklerki możemy przygotować w wielu odsłonach: jako krem możemy przygotować masę czekoladową, użyć dżemu czy zrobić mus ze świeżych owoców i podać go z masą śmietankową. Dodatkowo eklerki możemy udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to doskonała baza pod wiele pomysłów na smaczne danie na wiele imprez rodzinnych.
Alergeny w eklerkach
Lista alergenów dla eklerek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze eklerek
Eklerki to doskonała propozycja na smaczny deser. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
-
masło,
mąka pszenna,
jajka,
śmietana,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.