Eklerki

Opublikowano: 03.06.2021 r., 13:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Eklerki podane na okrągłym naczyniu.
Eklerki
Eklerki to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Świetnie skazują z dodatkiem kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten smaczny deser.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
322 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, rękaw cukierniczy

Przepis na eklerki krok po kroku

Masło roztop w garnku, następnie dodaj do niego szklankę wody i zagotuj.

Do garnka z masłem wsyp mąkę i ucieraj składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Powinna powstać gęsta masa odchodząca od brzegów garnka.

Ciasto przełóż do miski i ostudź.

Do masy dodawaj po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach miksera do momentu uzyskania gładkiej masy.

Na koniec dodaj opakowanie proszku do pieczenia i dokładnie zmiksuj masę.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Uzyskane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (około 2cm). Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj około 7cm długości paski. Między każdym paskiem zachowaj kilkucentymetrowe odstępy.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika a paski do eklerków piecz przez około 20 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek piekarnika.

Upieczone eklerki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj kolejną porcję pasków i postępuj z nimi w ten sam sposób.

Przygotuj masę z bitej śmietany: mocno schłodzoną śmietankę kremową ubijaj z dodatkiem cukru pudru do momentu dokładnego ubicia sztywnej piany.

Paski eklerków przekrój wzdłuż, następnie na dolną część nałóż bitą śmietanę i przykryj eklerki górną częścią ciasta.

Eklerki możesz przygotować również z owocami w środku oraz z polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na eklerki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat eklerek

Domowe eklerki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny oraz dla gości lub znajomych. Doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kawy. Dla najmłodszych polecam ten smakołyk jako dodatek do gorącego kakao na mleku. Sprawdzony przepis na eklerki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania to masło, mąka pszenna, jajka, śmietanka kremowa, cukier puder oraz proszek do pieczenia.

A więc jak zrobić ciasto na eklerki? Wystarczy, że roztopisz masło i dodasz do niego wodę. Następnie do masła dodasz mąkę i będziesz ucierać składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie masę ostudź, dodawaj do niej po jednym jajku i ubijaj przy pomocy miksera. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki. Teraz odpowiem na pytanie jak upiec eklerki. Na blaszkę wyłożoną papierem za pomocą szprycy rozprowadź ciasto w paskach o długości około 7 cm. Tak przygotowane eklerki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ważne jest, aby na tym etapie nie otwierać drzwiczek piekarnika. Krem na eklerki przygotujesz miksując śmietankę z cukrem pudrem. Tak przygotowanym kremem posmaruj dolną cześć eklerka, a następnie zakryj go drugą częścią. Eklerki możesz polać również polewą czekoladową lub włożyć na masę kremową świeże sezonowe owoce.

Podsumowując ciasto parzone na eklerki z dodatkiem kremu śmietankowego to doskonała propozycja na smaczny deser. Ten prosty przepis to idealny pomysł na deser wykonany przez początkującego kucharza. Eklerki to doskonały dodatek do kawy i herbaty, ale smakują również z dodatkiem ciepłego mleka czy kakao. Eklerki możemy przygotować w wielu odsłonach: jako krem możemy przygotować masę czekoladową, użyć dżemu czy zrobić mus ze świeżych owoców i podać go z masą śmietankową. Dodatkowo eklerki możemy udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to doskonała baza pod wiele pomysłów na smaczne danie na wiele imprez rodzinnych.

Alergeny w eklerkach

Lista alergenów dla eklerek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze eklerek

na 100g gotowej potrawy

Eklerki to doskonała propozycja na smaczny deser. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
339.46
322.49
Białko (g)
6.70
6.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
26.16
24.85
Węglowodany przyswajalne (g)
25.67
24.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
23.19
22.03
Tłuszcze nasycone (g)
17.38
16.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.81
5.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.66
4.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
138.00
131.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
150.36
142.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
148.36
140.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.26
48.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.51
23.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
42.37
40.25
Potas (mg)
63.33
60.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.67
21.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.44
75.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.82
8.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
1.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eklerek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eklerek

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
22.00