Dżem wiśniowy

Opublikowano: 26.01.2023 r., 18:10 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem wiśniowy w szklanym słoiczku
Dżem wiśniowy
Poznaj przepis na dietetyczny dżem wiśniowy, który świetnie się sprawdzi w okresie zimowym. Jest świetnym dodatkiem do omletów, kanapek lub owsianek.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 240 min
74 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Wiśnie (1000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na dżem wiśniowy krok po kroku

Wiśnie umyj i wydryluj.

Następnie owoce przełóż do garnka i dodaj ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny, aby owoce puściły sok.

Gdy wiśnie puszczą sok, smaż na niewielkim ogniu przez kolejne 2 godziny.

Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.

Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.

Po tym czasie wyciągnij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, ustawiając do góry dnem.

Jak oceniasz przepis na dżem wiśniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu wiśniowego

Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest to bardzo dobre rozwiązanie na zimę do słoików, wówczas można zrobić zapasy, które wykorzysta się w późniejszym czasie do posiłków.

Ile cukru potrzeba do przygotowania domowego dżemu? Są to duże ilości ze względu na to, że wiśnie są dosyć kwaśne. Jednakże dzisiejszy przepis będzie przygotowany w zdrowszej wersji, używając słodzika ksylitolu.

Jak zrobić dżem wiśniowy? Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny dżem wiśniowy! Na początku wiśnie należy umyć i wydrylować. Następnie owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny, aby owoce puściły sok. Gdy wiśnie puszczą sok smażyć na niewielkim ogniu przez kolejne 2 godziny. Gotowy gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Słoiczki pasteryzować przez około 25 minut, po tym czasie wyciągnąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia układając do góry dnem.

Wiśnie należą do owoców kwaśnych, niskokalorycznych i zawierających wiele cennych składników prozdrowotnych. W 100 gramach wiśni znajduje się 49 kcal, 0,9 g białka, 0,4 g tłuszczy, 9.9 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. W wiśniach znajduje się wysoka ilość witaminy A i C oraz składników mineralnych takich jak: potas, cynk, żelazo i mangan. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, wpływają na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, a co najważniejsze mają bardzo dobry wpływ w procesie widzenia. Zawartość witaminy C w wiśniach wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego i zwalczanie infekcji. Poza tym są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzyce, gdyż zawierają niski indeks glikemiczny. Owoce wiśni zawierają spore ilości antyoksydantów, przez co wykazują właściwości przeciwzapalne, co wpływa na zmniejszenie ryzyka wielu chorób m.in chorób serca lub nowotworów.

Przepis na dżem wiśniowy jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dzięki pasteryzacji można dłużej przechowywać dżem i cieszyć się przepysznym smakiem.

Alergeny w dżemie wiśniowym

Lista alergenów dla Dżemu wiśniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem wiśniowy

Wartości odżywcze dżemu wiśniowego

na 100g gotowej potrawy

Jeśli dżem chcesz zjeść od razu i nie będziesz robić większych zapasów, to nie musisz go pasteryzować.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
90.00
74.70
Białko (g)
0.80
0.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
29.76
24.70
Węglowodany przyswajalne (g)
28.48
23.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
1.06
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
51.20
42.50
Witamina C (mg)
8.00
6.64
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
616.00
511.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
2.40
1.99
Wapń (mg)
12.80
10.62
Żelazo (mg)
0.26
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu wiśniowego 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu wiśniowego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
250 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 250 g
Koszt składników
34.00