Przepis na dżem wiśniowy krok po kroku
- Wiśnie 1000 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 250 g
Wiśnie umyj i wydryluj.
Następnie owoce przełóż do garnka i dodaj ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Gdy wiśnie puszczą sok, smaż na niewielkim ogniu przez kolejne 2 godziny.
Gotowy gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.
Po tym czasie wyciągnij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, ustawiając do góry dnem.
-
Powidło śliwkowe
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżemy

(liczba kalorii)
Dżem wiśniowy - cechy przepisu
Więcej o Dżemie wiśniowym
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest to bardzo dobre rozwiązanie na zimę do słoików, wówczas można zrobić zapasy, które wykorzysta się w późniejszym czasie do posiłków.
Ile cukru potrzeba do przygotowania domowego dżemu? Są to duże ilości ze względu na to, że wiśnie są dosyć kwaśne. Jednakże dzisiejszy przepis będzie przygotowany w zdrowszej wersji, używając słodzika ksylitolu.
Jak zrobić dżem wiśniowy? Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny dżem wiśniowy! Na początku wiśnie należy umyć i wydrylować. Następnie owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny, aby owoce puściły sok. Gdy wiśnie puszczą sok smażyć na niewielkim ogniu przez kolejne 2 godziny. Gotowy gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić. Słoiczki pasteryzować przez około 25 minut, po tym czasie wyciągnąć słoiki i pozostawić do ostygnięcia układając do góry dnem.
Wiśnie należą do owoców kwaśnych, niskokalorycznych i zawierających wiele cennych składników prozdrowotnych. W 100 gramach wiśni znajduje się 49 kcal, 0,9 g białka, 0,4 g tłuszczy, 9.9 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. W wiśniach znajduje się wysoka ilość witaminy A i C oraz składników mineralnych takich jak: potas, cynk, żelazo i mangan. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, wpływają na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, a co najważniejsze mają bardzo dobry wpływ w procesie widzenia. Zawartość witaminy C w wiśniach wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego i zwalczanie infekcji. Poza tym są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzyce, gdyż zawierają niski indeks glikemiczny. Owoce wiśni zawierają spore ilości antyoksydantów, przez co wykazują właściwości przeciwzapalne, co wpływa na zmniejszenie ryzyka wielu chorób m.in chorób serca lub nowotworów.
Przepis na dżem wiśniowy jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dzięki pasteryzacji można dłużej przechowywać dżem i cieszyć się przepysznym smakiem.
Wartości odżywcze Dżemu wiśniowego
Energia i białka
(83g)
Węglowodany w dżemie wiśniowym
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy w przepisie na dżem wiśniowy
(83g)
Składniki mineralne w przepisie na dżem wiśniowy
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Dżemie wiśniowym
Lista alergenów dla Dżemu wiśniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Dżem wiśniowy