Domowy smalec

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy smalec podany w słoiczku.
Domowy smalec
Domowy smalec to wspaniała propozycja na dodatek do chleba. Smalec można podawać także jako zakąskę do wódki czy piwa. Smalec sprawdzi się do smażenia jajek czy kiełbasek.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
998 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Słonina wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na domowy smalec krok po kroku

Słoninę pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Umieść składniki na patelni.

Podgrzewaj do rozpuszczenia tłuszczu przez około 10 minut.

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez 4-5 minut.

Przełóż smalec do słoika i schłodź w lodówce.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na domowy smalec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat domowego smalcu

Domowy smalec to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smalec ze skwarkami i cebulą można podawać także jako zakąskę do wódki. Domowy smalec sprawdzi się także na przekąskę podczas zimowych prac w ogrodzie. Przepis na domowy smalec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pasty do chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: słonina, boczek wieprzowy wędzony, cebula, jabłko.

Jak zrobić domowy smalec? Słoninę pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść składniki na patelni. Podgrzewaj do rozpuszczenia tłuszczu przez około 10 minut. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez 4-5 minut. Przełóż smalec do słoika i schłodź w lodówce. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Boczek wieprzowy wędzony to najbardziej kaloryczny kawałek tuszy wieprzowej. Boczek świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nadaje smak i aromat potrawom. Boczek jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i regulować pracę serca. Boczek jest bardzo kaloryczny i jego spożycie powinny ograniczać osoby z nadmierną masą ciała. Boczek zawiera sporą ilość białka zwierzęcego, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jabłka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Te popularne owoce swój sezon mają wczesną jesienią. Chodź dostępne są przez cały rok właśnie wtedy można dostać największą ilość odmian.

Podsumowując: pyszny domowy smalec do chleba to idealny pomysł na pyszną przekąskę. Pajdę ze smalcem podać można także jako dodatek do śniadania. Tradycyjny smalec z boczku przygotujesz bez większego problemu. Smalec jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym słoiku.

Alergeny w domowym smalcu

Lista alergenów dla domowego smalcu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domowy smalec

Wartości odżywcze domowego smalcu

na 100g gotowej potrawy

Domowy smalec to bardzo kaloryczny wyrób. Zawiera on bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Mają one niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Smalcu nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
665.66
998.49
Białko (g)
4.59
6.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.75
4.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.30
3.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
70.43
105.65
Tłuszcze nasycone (g)
30.55
45.82
Tłuszcze nienasycone (g)
39.89
59.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
31.72
47.57
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.17
12.26
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.53
113.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
1.84
2.76
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.22
Witamina C (mg)
0.58
0.88
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.70
2.55
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.71
Retinol (µg (mcg))
1.45
2.17
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
1.40
2.10
Foliany (µg (mcg))
1.89
2.84
Beta karoten (µg (mcg))
3.37
5.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
222.16
333.24
Potas (mg)
90.34
135.51
Wapń (mg)
4.05
6.08
Fosfor (mg)
54.66
81.99
Magnez (mg)
5.53
8.29
Żelazo (mg)
0.16
0.24
Cynk (mg)
0.49
0.74
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny domowego smalcu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowego smalcu

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
1000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
25.00