Biała kiełbasa

Opublikowano: 12.06.2021 r., 0:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
domowa, swojska, surowa biała kiełbasa
Biała kiełbasa
Najlepsza swojska biała kiełbasa najczęściej przygotowywana jest na wielkanocny obiad lub śniadanie w domu rodzinnym, jednak nie tylko. sprawdzi się na wiele przeróżnych okazji, jako element dania głównego, czy dodatek, na przykład do zupy lub sałatki.
Przygotowanie 60 min
370 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (300 g)
  • Podgardle wieprzowe (150 g)
  • Boczek surowy (150 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Jelito wieprzowe 1 pęczek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
maszynka do mielenia, maszynka do kiełbasy

Przepis na białą kiełbasę krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia.

Wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem i wszystkimi przyprawami.

Dodaj trochę wody, wymieszaj i odstaw, aż mięso wchłonie wodę.

Jelita dokładnie opłucz w wodzie, następnie nadziewaj je mięsem przygotowując kiełbasy za pomocą specjalnej maszynki do kiełbasy.

Jak oceniasz przepis na białą kiełbasę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat białej kiełbasy

Biała kiełbasa to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni, w której przygotowywana jest od wielu pokoleń. Najlepsza swojska biała kiełbasa najczęściej przygotowywana jest na wielkanocny obiad lub śniadanie w domu rodzinnym, jednak nie tylko. Stała się popularna również jako element dań na grilla, czy zup innych niż tradycyjny biały barszcz oraz sałatek. Dobry przepis na to jak wykorzystać białą kiełbasę to też upieczenie jej z dodatkiem cebuli i musztardy francuskiej - świetnie smakuje podana z pieczywem i chrzanem lub gotowanymi w wodzie ziemniakami. Jeśli zastanawiasz się jak samemu zrobić białą kiełbasę w warunkach domowych jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na białą kiełbasę jest bardzo prosty i nie może się nie udać, co więcej z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet jeśli będziesz ją przygotowywał po raz pierwszy w życiu. Zatem jak zrobić białą kiełbasę? Zacznij od przygotowania mięsa, najlepiej zarówno tłustego, jak i chudego. Sprawdzą się zarówno karkówka, szynka, łopatka, jak również boczek, czy podgardle. Oprócz mięsa, kluczem do sukcesu jest też odpowiednia ilość dodanych przypraw, które nadadzą kiełbasie wyjątkowy smak. Możesz wykorzystać czosnek świeży i mielony, pieprz czarny i/lub ziołowy, sól, majeranek, rozdrobnione ziele angielskie i liście laurowe. Wystarczy, że mięso zmielisz w specjalnej maszynce, dodasz przyprawy, odrobinę wody i całość wymieszasz…. To wszystko! Mięsem na kiełbasę wystarczy następnie nafaszerować opłukane z nadmiaru soli jelita wieprzowe, najlepiej przepuszczając przez specjalną maszynkę do robienia kiełbasy. Tak przygotowaną białą kiełbasę możesz od razu upiec, parzyć we wrzątku ok. 25 minut, wykorzystać do ugotowania zupy. Jako dodatki do białej kiełbasy świetnie sprawdza się cebula oraz musztarda. Cebula doskonale komponuje się smakiem z mięsem. Jako musztarda, najlepiej wybrać tradycyjną, francuską, ziarnistą musztardę, jednak z powodzeniem sprawdzą się także musztardy sarepska, czy dijon. Jak widzisz, przepis na białą kiełbasę jest bardzo prosty, szybki i zdecydowanie warto go znać. Przygotowanie tego posiłku nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy sobie z tym poradzi, nawet początkujący kucharz. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się krok po kroku jak przyrządzić w domu swojską białą kiełbasę, która sprawdzi się na wiele przeróżnych okazji, jako element dania głównego, czy dodatek, na przykład do zupy lub sałatki.

Alergeny w białej kiełbasie

Lista alergenów dla białej kiełbasy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na białą kiełbasę

Wartości odżywcze białej kiełbasy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
370.92
370.92
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
13.27
13.27
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.05
1.05
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
0.98
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.07
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
34.42
34.42
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
14.54
14.54
Tłuszcze nienasycone (g)
19.88
19.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.61
15.61
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.27
4.27
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.90
71.90
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
3.33
3.33
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.42
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
1.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.33
3.33
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.24
4.24
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.67
3.67
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
207.68
207.68
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
245.83
245.83
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.51
10.51
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
159.62
159.62
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.13
14.13
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.65
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.43
1.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białej kiełbasy 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białej kiełbasy

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Podgardle wieprzowe
150 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.55
Za 150 g
Boczek surowy
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jelito wieprzowe
10 g
1 pęczek
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
67.00