Boczek pieczony

Opublikowano: 27.08.2021 r., 16:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek pieczony podany na desce do krojenia.
Boczek pieczony
Boczek pieczony to idealna propozycja na domowy wyrób na kanapki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
189 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Miód (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na boczek pieczony krok po kroku

Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, rozciśnięty czosnek, miód, 100 ml wody.

W tak przygotowaną marynatę włóż boczek i umieść w lodówce na 24 godziny.

Boczek wraz z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w 200 stopniach przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na boczek pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat boczku pieczonego

Boczek pieczony to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Przepis na boczek pieczony jest bardzo prosty, dlatego jego przygotowanie nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Pomysł na boczek pieczony idealnie sprawdzi się na przystawkę podczas spotkań rodzinnych oraz w gronie znajomych. Do przygotowania boczku pieczonego w piekarniku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: boczek wieprzowy surowy, sól, pieprz, miód, majeranek, woda.

Jak zrobić dobry boczek pieczony? Sekret tkwi w zamarynowaniu mięsa na dobę przed jego pieczeniem. Mięso podczas marynowania robi się kruche, a wszystkie smaki przechodzą do jego wnętrza. Marynatę przygotujesz mieszając w miseczce sól, pieprz, majeranek, miód i 100ml wody. Następnie marynatą należy posmarować mięso i stawić do lodówki przykryte folią spożywczą na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki. Wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Gotowe mięso pozostaw do wystygnięcia. Jak upiec boczek w piekarniku? To ile czasu piec mięso zależy od wielkości kawałka, średnio powinieneś liczyć 60 minut na kilogram mięsa. Jeśli pieczesz w niższej temperaturze powinieneś dodać 10 minut na każde 10 stopni niższą temperaturę.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj aby wybierać mięso dobrej jakości z chodu bez antybiotyków. Wybierając boczek staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując boczek pieczony jest idealny na pyszne kanapki. Boczek surowy przed pieczeniem zamarynuj w przyprawach dzięki temu smak wniknie do wnętrza mięsa. Domowej roboty boczek będzie zawierał mniej soli i konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności jakie możemy znaleźć w produktach gotowych.

Alergeny w boczku pieczonym

Lista alergenów dla boczku pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczek pieczony

Wartości odżywcze boczku pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Boczek pieczony to dobra alternatywa dla gotowego boczku ze sklepu. Boczek domowy zawiera mniej soli i konserwantów. Pamiętaj jednak, że boczek jest najbardziej kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
378.17
189.08
Białko (g)
11.47
5.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
13.73
6.87
Węglowodany przyswajalne (g)
13.70
6.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
30.92
15.46
Tłuszcze nasycone (g)
12.87
6.43
Tłuszcze nienasycone (g)
18.05
9.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.25
6.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.80
2.40
Tłuszcze trans (g)
0.12
0.06
Cholesterol (mg)
55.00
27.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
9.17
4.58
Witamina B6 (mg)
0.23
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.21
Witamina C (mg)
0.08
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.17
Witamina E (mg)
0.36
0.18
Retinol (µg (mcg))
9.17
4.58
Tiamina (mg)
0.23
0.12
Ryboflawina (mg)
0.07
0.04
Niacyna (mg)
3.37
1.68
Foliany (µg (mcg))
0.33
0.17
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
626.50
313.25
Potas (mg)
176.17
88.08
Wapń (mg)
6.00
3.00
Fosfor (mg)
139.00
69.50
Magnez (mg)
11.17
5.58
Żelazo (mg)
0.39
0.19
Cynk (mg)
0.99
0.49
Miedź (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku pieczonego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku pieczonego

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Koszt składników
55.00