Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na diablotki krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z ziołami. Możesz dodać również ulubione składniki.

Ciasto rozłóż na blacie.

Potnij ciasto w poprzek na paski o grubości około 5 cm. A następnie przetnij cały płat w połowie ciasta wzdłuż. Każdy powstały pasek, składaj na pół wzdłuż, a następnie złap za końce i kręć w przeciwną stronę.

Powstałe paluchy wysmaruj rozkłóconym jajkiem.

Paluchy piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Diablotki podane na blaszce do pieczenia.
Diablotki - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - diablotki

W skrócie
Kalorii w porcji
231 kcal
Wielkość
jednej porcji
55 g
Indeks glikemiczny
77

Wartości odżywcze diablotek

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się na diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
421.03
231.57
Białko (g)
13.27
7.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
24.91
13.70
Węglowodany przyswajalne (g)
24.11
13.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
29.79
16.39
Tłuszcze nasycone (g)
12.30
6.76
Tłuszcze nienasycone (g)
17.49
9.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.34
7.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.16
1.74
Cholesterol (mg)
91.52
50.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
100.60
55.33
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
0.43
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
96.72
53.19
Tiamina (mg)
0.24
0.13
Ryboflawina (mg)
0.33
0.18
Niacyna (mg)
2.32
1.27
Foliany (µg (mcg))
55.60
30.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
381.88
210.03
Potas (mg)
74.84
41.16
Wapń (mg)
223.52
122.94
Fosfor (mg)
214.00
117.70
Magnez (mg)
14.45
7.95
Żelazo (mg)
1.73
0.95
Cynk (mg)
1.54
0.85
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny diablotek 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w diablotkach

Lista alergenów dla diablotek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser tylżycki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat diablotek

Diablotki to nic innego jak smaczne paluchy serowe. Choć ich nazwa może być myląca, to naprawdę dobra, tania, a przy tym niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie, gdy chcesz wypróbować, jak smakują.

Przepis na diablotki to doskonały pomysł na słoną przekąskę, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wiele osób zastanawia się jednak co to takiego. Diablotki to zakręcone paluchy, przygotowywane zwykle z dodatkiem sera, jednak nie jest jedyna opcja. Można stworzyć je również z dodatkiem ziół lub pesto. Serowa masa jest jednak najczęściej wybierana ze względu na jej prostotę i uniwersalność. W tym wypadku robi się je z ciasta francuskiego, choć można też postawić na ciasto drożdżowe. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Przekąska na zimno zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Paluchy możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić diablotki, by były smaczne, szybkie i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Z tej receptury dowiesz się, jak się robi je w domu, w kilka chwil. To najlepsze przekąski na imprezę. W dodatku wszystkie potrzebne składniki z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Paluchy można zrobić w piekarniku w maksymalnie 20 minut. Dzięki odpowiednim dodatkom nawet gotowe ciasto francuskie może stworzyć zdrową opcję. Choć zwykle nie kojarzy się z dietą odchudzającą, dzięki dużej sytości będzie naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich nawet na diecie redukcyjnej. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i zioła. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. To świetny pomysł na przekąski na sylwestra czy na imprezę, które będą nie tylko pyszne, ale również bardzo eleganckie. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Idealnie komponują się z sosem.

Szacunkowy koszt przygotowania diablotek

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
180 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 180 g
Ser tylżycki
100 g
4.00
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na diablotki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób