Diablotki
- Ciasto francuskie (180 g)
- Ser tylżycki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na diablotki krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z ziołami. Możesz dodać również ulubione składniki.
Ciasto rozłóż na blacie.
Potnij ciasto w poprzek na paski o grubości około 5 cm. A następnie przetnij cały płat w połowie ciasta wzdłuż. Każdy powstały pasek, składaj na pół wzdłuż, a następnie złap za końce i kręć w przeciwną stronę.
Powstałe paluchy wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
Paluchy piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat diablotek
Diablotki to nic innego jak smaczne paluchy serowe. Choć ich nazwa może być myląca, to naprawdę dobra, tania, a przy tym niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska. Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie, gdy chcesz wypróbować, jak smakują.
Przepis na diablotki to doskonały pomysł na słoną przekąskę, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wiele osób zastanawia się jednak co to takiego. Diablotki to zakręcone paluchy, przygotowywane zwykle z dodatkiem sera, jednak nie jest jedyna opcja. Można stworzyć je również z dodatkiem ziół lub pesto. Serowa masa jest jednak najczęściej wybierana ze względu na jej prostotę i uniwersalność. W tym wypadku robi się je z ciasta francuskiego, choć można też postawić na ciasto drożdżowe. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Przekąska na zimno zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Paluchy możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić diablotki, by były smaczne, szybkie i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Z tej receptury dowiesz się, jak się robi je w domu, w kilka chwil. To najlepsze przekąski na imprezę. W dodatku wszystkie potrzebne składniki z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie. Paluchy można zrobić w piekarniku w maksymalnie 20 minut. Dzięki odpowiednim dodatkom nawet gotowe ciasto francuskie może stworzyć zdrową opcję. Choć zwykle nie kojarzy się z dietą odchudzającą, dzięki dużej sytości będzie naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich nawet na diecie redukcyjnej. Głównymi składnikami w tej opcji są żółty ser i zioła. To połączenie kochane przez wielu, dlatego te przekąski są naprawdę uniwersalnym wyborem. Ser jest nie tylko dobrym źródłem białka, które pozwala odczuwać większą sytość, a także budować lepszą masę mięśniową. To świetny pomysł na przekąski na sylwestra czy na imprezę, które będą nie tylko pyszne, ale również bardzo eleganckie. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Idealnie komponują się z sosem.
Alergeny w diablotkach
Lista alergenów dla diablotek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser tylżycki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze diablotek
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się na diecie.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.