Dal makhani

Opublikowano: 20.07.2023 r., 18:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dal makhani
Dal makhani
Dal Makhani to pyszne danie z kuchni indyjskiej, które jest popularne zarówno w Indiach, jak i na całym świecie. Koniecznie poznaj mój przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
440 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Soczewica czerwona - 1 szklanka (250 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (10 g)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Kolendra suszona, liście - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na dal makhani krok po kroku

Dodatkowo przygotuj garnek wody.

Przepłucz czarną soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie namocz je przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz wodę z soczewicy, włóż je do dużego garnka. Dodaj wody i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.

W oddzielnym garnku na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę.

Dodaj posiekany czosnek, imbir i zielone chili. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj pokrojone pomidory, smaż momentu, aż się rozpadną i utworzą sos.

Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj przygotowany sos i wymieszaj wszystko razem.

Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 min.

Dodaj masło i śmietanę kremówkę. Wymieszaj dokładnie, aż masło się rozpuści i całość się zagęści.

Całość posyp posiekaną kolendrę.

Jak oceniasz przepis na dal makhani
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat dal makhani

Dal makhani to tradycyjny, ale nowoczesny indyjski posiłek, który pokochają wszyscy domownicy. Będzie to najlepszy pomysł na obiad, ale nie tylko, dal możesz podawać na kolację lub lunch. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dal makhani. Będziesz potrzebować takie składniki jak:

szklanka soczewicy, woda, średnie pomidory, pokrojone w kostkę, duża cebula, posiekana, ząbki czosnku, posiekane, masło, olej rzepakowy, łyżka świeżo startego imbiru oraz przyprawy takie jak:

2-3 zielone chili, posiekane (w zależności od preferowanego poziomu pikantności), garam masala, mielona kolendra, mielony kmin rzymski.

Zatem, jak zrobić dal makhani?

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie namocz je przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Po namoczeniu odsącz wodę z soczewicy, a następnie włóż je do dużego garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie i dobrze ugotowane. Może to potrwać około 30-40 minut. W oddzielnym garnku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją, aż stanie się miękka i złocista.

Dodaj posiekany czosnek, imbir i zielone chili. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozpadną i utworzą gładki sos.

Gdy soczewica będzie gotowa, wymieszaj wszystko razem. Dodaj garam masalę, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, sól i ewentualnie czerwoną paprykę w proszku (jeśli lubisz pikantne dania). Całość gotuj na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.

Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis, teraz przygotuj danie w swoim domu i przekonaj się, jak smaczny jest dal.

Alergeny w dal makhani

Lista alergenów dla dal makhani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze dal makhani

na 100g gotowej potrawy

Danie to możesz podawać z ryżem lub pieczywem naan.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
220.15
440.30
Białko (g)
10.28
20.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
28.62
57.24
Węglowodany przyswajalne (g)
23.61
47.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.01
10.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.97
15.95
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
10.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
5.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.21
4.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.79
37.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
74.48
148.96
Witamina B6 (mg)
0.23
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina C (mg)
11.13
22.26
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
56.65
113.29
Tiamina (mg)
0.24
0.47
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Niacyna (mg)
0.90
1.80
Foliany (µg (mcg))
90.66
181.32
Beta karoten (µg (mcg))
195.49
390.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
8.73
17.46
Potas (mg)
407.94
815.87
Wapń (mg)
43.40
86.80
Fosfor (mg)
138.35
276.71
Magnez (mg)
34.60
69.20
Żelazo (mg)
3.39
6.78
Cynk (mg)
1.57
3.14
Miedź (mg)
0.56
1.12
Szacunkowy indeks glikemiczny dal makhani 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dal makhani

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
250 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Pomidor
200 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Kolendra suszona, liście
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 6,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 5 g
Koszt składników
22.20