Dal makhani
- Soczewica czerwona - 1 szklanka (250 g)
- Pomidor - 2 sztuki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Kolendra suszona, liście - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na dal makhani krok po kroku
Dodatkowo przygotuj garnek wody.
Przepłucz czarną soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie namocz je przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz wodę z soczewicy, włóż je do dużego garnka. Dodaj wody i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
W oddzielnym garnku na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę.
Dodaj posiekany czosnek, imbir i zielone chili. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj pokrojone pomidory, smaż momentu, aż się rozpadną i utworzą sos.
Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj przygotowany sos i wymieszaj wszystko razem.
Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 min.
Dodaj masło i śmietanę kremówkę. Wymieszaj dokładnie, aż masło się rozpuści i całość się zagęści.
Całość posyp posiekaną kolendrę.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Soczewicowa
-
Pasztet z soczewicy
-
Kotlety z soczewicy
-
Sambar
-
Pierogi z soczewicą
-
Pasta z soczewicy
-
Vege burger
-
Dal z soczewicy
-
Dal
-
Zupa soczewicowa
-
Sałatka z soczewicy
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Krem z soczewicy
-
Gulasz z soczewicy
-
Dahl z soczewicy
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Gulasz wegetariański
-
Dania z soczewicy
Więcej informacji na temat dal makhani
Dal makhani to tradycyjny, ale nowoczesny indyjski posiłek, który pokochają wszyscy domownicy. Będzie to najlepszy pomysł na obiad, ale nie tylko, dal możesz podawać na kolację lub lunch. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dal makhani. Będziesz potrzebować takie składniki jak:
szklanka soczewicy, woda, średnie pomidory, pokrojone w kostkę, duża cebula, posiekana, ząbki czosnku, posiekane, masło, olej rzepakowy, łyżka świeżo startego imbiru oraz przyprawy takie jak:
2-3 zielone chili, posiekane (w zależności od preferowanego poziomu pikantności), garam masala, mielona kolendra, mielony kmin rzymski.
Zatem, jak zrobić dal makhani?
Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, a następnie namocz je przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Po namoczeniu odsącz wodę z soczewicy, a następnie włóż je do dużego garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie i dobrze ugotowane. Może to potrwać około 30-40 minut. W oddzielnym garnku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją, aż stanie się miękka i złocista.
Dodaj posiekany czosnek, imbir i zielone chili. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozpadną i utworzą gładki sos.
Gdy soczewica będzie gotowa, wymieszaj wszystko razem. Dodaj garam masalę, mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, sól i ewentualnie czerwoną paprykę w proszku (jeśli lubisz pikantne dania). Całość gotuj na niskim ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis, teraz przygotuj danie w swoim domu i przekonaj się, jak smaczny jest dal.
Alergeny w dal makhani
Lista alergenów dla dal makhani przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze dal makhani
Danie to możesz podawać z ryżem lub pieczywem naan.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.